*Nettavisen* Nyheter.

Norsk dobbeltmoral om skatteparadiser

Norge var selv et skatteparadis for shipping mens Kristin Halvorsen (SV) var finansminister. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

Norske politikere har ingen grunn til å være opprørte over at andre land har lav skatt for å tiltrekke seg kapital.

05.04.16 08:30

NETTAVISEN MENER: Norske politikere står i kø for å fordømme skatteparadiser etter Panama Papers. Men har de glemt at Norge har sitt eget skatteparadis?

Tidligere finansminister Kristin Halvorsen (SV) er forbauset over at DNB ikke fulgte hennes oppfordring om å avvikle Luxembourg-virksomheten i 2007.

Les saken: Halvorsen advarte DNB allerede i 2007

Reaksjonen føyer seg inn i en rekke politikere og omdømmeeksperter som fordømmer DNBs kundeservice etter at det har kommet fram at banken hjalp kunder å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene ved hjelp av et advokatkontor i Panama.

Debatten er unyansert, kunnskapsløs, dobbeltmoralsk og historieløs. Og den blander sammen lav eller null skatt («skatteparadis») med skjult eierskap («stråselskaper»).

Les også bloggen Nett på sak: Skatteparadis er et velkjent triks

Sannheten er at også Norge bruker lave skattesatser for å tiltrekke oss utenlandske investeringer. Norge har eksempelvis null inntektsskatt på shipping - og slik var det mens SV-politiker Kristin Halvorsen var finansminister.

Hvis du ikke tror det, kan du lese mer her: Rederiskatteordningen

Som det heter på nettsidene til den internasjonale revisjonsgiganten KPMG: «Skipsfartsinntekter under rederiskatteordningen er endelige skattefrie. Dette er begrunnet i næringens internasjonale og mobile karakter og formålet er å etablere en konkurransedyktig norsk rederiskatteordning».

Å hjelpe kunder til å tilpasse seg skatteforskjeller mellom land er en tjeneste alle internasjonale banker (som DNB), større advokatkontorer, internasjonale revisjonsselskaper og en rekke små aktører tilbyr. En reder trenger ikke dra til Bahamas, Liberia, Panama, Seychellene - eller Bergen - for å etablere selskapet. Det er en tjeneste man kjøper fra banker, advokater, revisorer eller andre.

Sannheten er at Norge er et internasjonalt skatteparadis for shipping, helt siden Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) ble etablert i 1986 og åpnet for at norske skip kunne bemannes med lavtlønnede sjøfolk fra Filippinene.

Nullskatten ble innført i 1996, og er siden justert og beholdt av en rekke regjeringer - blant annet mens Kristin Halvorsen var finansminister. Skatteloven sier enkelt og greit at selskaper innenfor ordningen «er fritatt for skatteplikt på alminnelig inntekt ... ».

På samme måte som Norge fjernet skatt på skipsfart for å tiltrekke seg redere, så har England hatt null skatt for milliardærer som flytter til London uten å ta med seg milliardformuen inn i landet. Kypros fikk John Fredriksen ved å friste med lav skatt. Og et land som Irland bruker lav selskapsskatt for å tiltrekke seg virksomheter som Google og Facebook.

I disse dager diskuterer Høyre og Arbeiderpartiet om norsk selskapsskatt skal settes ned for å tiltrekke oss internasjonal virksomhet. Vi tenker altså omtrent som lederne i internasjonale skatteparadiser.

Avsløringene i Panama Papers er dramatiske fordi de i mange land viser hvordan korrupte og kriminelle statsledere stjeler penger og gjemmer dem bort i anonyme stråselskaper. Foreløpig har vi ikke sett noen viktige avsløringer av norske politikere eller privatpersoner, men det kan komme.

Nettavisen mener at DNBs og Nordeas virksomheten i Luxembourg er lite overraskende og en tjeneste alle internasjonale banker tilbyr sine kunder. Og Norge har ingen grunn til å være moralsk forarget over at andre land bruker skatt som et virkemiddel så lenge vi selv har null inntektsskatt på shipping.

GUNNAR STAVRUM

Hva mener du om norske politikeres reaksjon på Panama-papirene? Rettferdig harme eller dobbeltmoral?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.