RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk jakt på Sverige

Sist oppdatert:
Danmark ble passert i 2000. Nå haler AS Norge inn på söta bror.

- Det er helt formidabelt. Det er en «once in a liftetime»-greie vi har vært gjennom de siste årene, sier Gunnar Torgersen, porteføljeforvalter i Holberg fondene.

NA24 - din næringslivsavis.

Les også: Vi er best i verden

En sammenlikning Holberg fondene har utarbeidet viser at Norge gjør det svært skarpt i konkurransen med sine skandinaviske naboer. I 1990 var AS Norge halvparten så stort som AS Sverige. Da lå Brutto nasjonalprodukt (BNP) i Norge rett under 750 milliarder kroner. Tilsvarende tall for Sverige var like over 1500 milliarder (alt regnet om til norske kroner).

Forspranget minker
18 år senere har Norge halt kraftig inn på svenskene. Nå er BNP i Norge bare litt over 15 prosent lavere enn i Sverige. Norge passerte Danmark allerede i 2000. Siden den gang har forskjellen ned til Danmark bare økt.

For BNP per innbygger er det derimot en enorm forskjell i norsk favør overfor svenskene . I Norge ligger BNP per innbygger på ca 540.000 kroner. For Sverige er tallet ca 290.000 norske kroner. Forholdet begynner altså å nærme seg dobbelt så stor BNP per innbygger i norsk favør. (Se også graf.)

Det er også det siste året Norge virkelig har gjort et byks i forhold til Sverige.

Gruser svenskene
- Dette er et år hvor vi virkelig gruser svenskene. Vi sitter på toppen av kransekaken og har det veldig kjekt, mener Torgersen.

- Kan Norge faktisk gå forbi Sverige i BNP?

- Det er litt naturstridig at vi skal kunne gå forbi, siden Sverige har såpass mange flere innbyggere. Dessuten skal oljeproduksjonen i Norge ned. Skal vi gå forbi må oljeprisen fortsette sin himmelferd, sier Torgersen.

- Jeg tror nordmenn er blitt litt blaserte og ikke fatter omfanget av det vi nå er med på. I tillegg til oljeprisen, hadde også Norge en økonomisk vekst som var høyere enn de andre nordiske landene. Vi kan ikke vente at dette kan fortsette, tror Torgersen.

- Vinner globaliseringsspillet
- Når man ser på BNP i løpende priser, som i dette tilfellet, får man fullt utslag av forskjellene i valutakursen. Historisk har vi trodd at vi har hatt fordel av store teknologibedrifter som Ericsson. Men den siste tiden har de vist seg å være sårbare for fallende priser på teknologi på grunn av hard konkurranse internasjonalt. Det har Norge som er råvarebasert sluppet. Dere har blitt vinnere i globaliseringsspillet, sier Håkan Frisén, prognosesjef ved Svenska Enskilda Banken.

Frisén peker på at Sveriges store økonomiske problemer på første halvdel av nittitallet sved betydelig.

- Det var et realt sjokk med fallende BNP på fem – seks prosent. Når man ser på restaureringen av økonomien i ettertid, er vi ganske fornøyde med flere utviklingsforhold, sier Frisén.

Han peker på at inflasjonsmålet har fungert, det samme har budsjettpolitikken. Videre har lønnsutviklingen vært moderat, noe som har gitt økonomisk stabilitet.

Sliter med ledigheten
- De som derimot ikke har fungert like bra er arbeidsledigheten. Den har vært vanskeligere å bli kvitt, noe som kan skyldes en svært rask innvandring og mye større problemer med integrasjon enn dere har i Norge.

- Ser man på utviklingen har det gått litt sent å hente seg inn i velferdsligaen. Det har vært umulig å matche Norge, men det skyldes ikke bare oljen. Ser man på befolkningen, er den langt mer homogen, og det har vært mindre behov for å innføre hardere krav på arbeidsmarkedet, mener Frisén.

Fare for overoppheting
- Hvilke utfordringer ser du for Norge?

- Den nederlandske syke kan bli et problem, sammen med en sterk norsk krone som kan ødelegge for norske bedrifter. I tillegg er dere utsatt for en overoppheting som går for langt. Dette kan få store konsekvenser, slik som på slutten av 1980-tallet, sier Frisén.

- Hvordan blir Norge sett på fra Sverige?

- Dere blir sett på som litt heldige, men det er ikke så utbredt. Det finnes en langsiktig tiltro til den svenske brede industrien og teknikkunnskapene. Om vi er stolte over noe, så er det at vi har så mange firmaer ute i verden over en slik bred front, sier Frisén.

Kilde: Holberg Fondene.

Tapt forspranget
Stefan Fölster er sjeføkonom i Svenskt Näringsliv, det svenske svaret på NHO. Han deler analysen til Frisén.

World Economic Forum rangerer Sverige som den fjerde mest konkurransedyktige økonomien i verden. Likevel mener Jölster at høye skatter og byråkrati har skapt en vanskeligere situasjon for mindre svenske bedrifter de siste tiårene.

– Vi har tapt litt marked og har ikke like godt forsprang i dag som for 30 år siden, sier sjeføkonomen.

Den gode nyheten for bedriftseierne er at svensk arbeidskraft i dag koster mindre relativt til en del andre land enn for noen tiår siden.

- Det er en stor forskjell på i dag og 70- og 80-tallet da det ble gitt store lønnsløft som økonomien ikke kunne bære, sier Fölster.

Kilde: Holberg Fondene.

Her kan du lese alle artiklene i NA24s miniserie om nordisk økonomi:
Del I:Vi er best i verden
Del II:Det enorme comebacket
Del III: Norsk jakt på Sverige
Del IV:Derfor er vi rikest

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere