*Nettavisen* Nyheter.

Norske soldater til EU-styrken

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

En avtale om norsk deltakelse i EUs nye innsatsstyrke ble signert i Brussel i dag.

23.05.05 15:20

Det norske bidraget i stridsgruppen vil være på inntil 150 soldater. Styrken skal etter planen stå i beredskap for EU fra 1. januar 2008 for en seks-måneders periode, og den vil delta i en rotasjonsordning med de øvrige gruppene.

Når Norges styrkebidrag ikke har beredskapsperiode i EU, kan det brukes til andre aktuelle operasjoner og oppdrag i nasjonal regi, går det frem av en pressemelding fra Forsvarsdepartementet mandag.

- Nato svekkes ikke
- Norsk deltakelse i denne styrken innebærer en videreføring av vår støtte til EUs felles sikkerhets- og forsvarspolitikk, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Hun understreker at den norske deltakelsen bidrar til å støtte opp under FNs krisehåndteringsevne, uten at NATO-styrken svekkes.

Folkerettslig mandat
Forsvarsministrene fra Norge, Sverige, Finland og Estland var samlet i Brussel i dag da de satte sine navn på avtalen om etableringen av en innsatsstyrke som skal stilles til disposisjon for EU.

Avtalen sikrer at en beslutning om deltakelse fattes nasjonalt, at styrken er under nasjonal kontroll, og at deltakelse forutsetter er klart folkerettslig mandat.

- Disse prinsippene er det enighet om, og avtalen innebærer at vi i hvert enkelt tilfelle kan vurdere deltakelse på selvstendig grunnlag. Jeg vil også understreke at avtalen legger opp til omfattende konsultasjonsordninger, sier forsvarsminister Krohn Devold.

«Battle Groups»
Styrken vil utgjøre en av EUs 13 «Battle Groups», som hver består av cirka 1500 militært personell. Hensikten fra EUs side er å etablere hurtige og fleksible reaksjonsstyrker som på kort varsel kan rykke ut i operasjoner for å opprettholde eller gjenopprette fred og sikkerhet.

Forsvarsminister Krohn Devold skal redegjøre om avtalen i Stortinget 2. juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.