*Nettavisen* Nyheter.

NRK: Marianne Borgen (SV) blir Oslo-ordfører

ORDFØRER?: Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV) skal ifølge NRK ha blitt enige om at Borgen blir Oslos nye ordfører. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

SVs Marianne Borgen blir Oslos ordfører, får en rekke medier bekreftet fredag kveld.

16.10.15 20:23

Det skal være resultatet av byrådsforhandlingene mellom Ap, SV og MDG.

Mens de tre partiene satt i møter hver for seg fredag kveld, kom det stadig mer informasjon og rykter om hva den nye byrådsavtalen skal inneholde.

Etter det VG erfarer, får Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl en tung post i byrådet. NRK melder at Miljøpartiet De Grønne får en miljøbyråd, men MDG tilbakeviser dette overfor VG og understreker at de ikke har diskutert ferdig hvordan kabalen skal legges.

Forhandlingsresultatet skal godkjennes av representantskapene i alle de tre partiene fredag kveld.

Ingen bekreftelse fra Borgen

Marianne Borgen ville ikke si noe om hun kommer til å bli ordfører eller ikke i et nytt rødgrønt byråd i hovedstaden da hun hastet inn til Oslo SVs representantskap på Tøyen for å presentere avtalen hun har fremforhandlet med Ap og MDG.

– Jeg gleder meg veldig til å presentere avtalen, uttalte Borgen til NTB på vei inn.

Hun ville ikke si noe om hvor trygg hun føler seg på at representantskapet vil si ja til avtalen.

– Nå skal vi ha en demokratisk prosess i SV, det er veldig viktig for oss, så får vi se hvordan det går utover kvelden, svarte Borgen før hun forsvant inn til 91 ventende delegater.

Mest uro i SV

Også representantskapene i Ap og MDG stemmer over avtalen fredag kveld. Det har vært mer uro i SV enn i de andre partiene om et byrådssamarbeid. Enkelte i partiet har tatt til orde for at SV ville oppnådd mer ved å stå utenfor, som Rødt, og heller ha en samarbeidsavtale i bystyret.

En pressekonferanse for å presentere byrådserklæringen er ventet søndag eller mandag.

Valgforsker Frank Aarebrot kaller det «et lykkelig valg» å gi ordførerkjedet til SVs Marianne Borgen framfor Aps egen kandidat.

– Markerte seg med Munch

Professor i statsvitenskap Frank Aarebrot mener Johansen har gjort klokt i å vrake sin egen ordførerkandidat.

– De trengte en som kunne hamle opp med populære Fabian Stang (H). Borgen er et kjent fjes i bypolitikken, og hun markerte seg veldig i saken om Munch-museet. Der viste hun at hun har evne til å tenke helhetlig for byen, sier Aarebrot til NTB.

Borgen var sentral i å bytte bort Munch-museet på Tøyen til Bjørvika mot å få et løft for bydelen tilbake i 2013. Da hadde lokaliseringsstriden rundt museet pågått i årevis.

– Jeg vil kalle dette et lykkelig valg. Det er bedre å velge henne enn en ukjent Ap-politiker, sier han.

Bilfritt sentrum

Aarebrot mener det å gi ordførervervet til SV også tyder på at partiet kun vil få en byråd, mens Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil få to og Ap fem.

Ifølge Dagsavisen har MDG fått gjennomslag for at Oslo sentrum skal bli fritt for personbiltrafikk innen 2019.

– På den måten sikrer man en utbygging av E18 uten at man øker antall biler inn til Oslo. Bilene fra E18 vil trolig bare bli sluset gjennom Bjørvikatunnelen og Ekebergtunnelen. MDG har svelget den kamelen mot å få bilfritt sentrum, mener Aarebrot.

Ifølge NRK innebærer avtalen en utbygging av E18 uten at det skal føre til kapasitetsvekst eller trafikkvekst. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.