RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny kraftig smell for Erna og Siv

Jonas Gahr Støre kan juble over ny kanonmålig for Ap.
Jonas Gahr Støre kan juble over ny kanonmålig for Ap. Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ap får sin andre kanonmåling på like mange dager.

Ap-leder Jonas Gahr Støre våknet nok med et bredt glis om munnen på bursdagen til regjeringen, vel vitende om at Ap hadde gjort sin beste meningsmåling på 15 år.

På ANB-målingen torsdag fikk Ap hele 39 prosents oppslutning, og den vanvittige framgangen fortsetter på Aftenpostens måling dagen etter. Som i ANB-målingen går Ap fram 4,2 prosentpoeng, men i Aftenpostens partibarometer stopper landets suverent største parti på 38,4 prosent.

Begge de to regjeringspartiene går kraftig tilbake, Frp suverent mest av alle partiene på Stortinget. Mens Høyre faller 1,8 prosentpoeng til 24,6, raser Frp tilbake 3 prosentpoeng til 12,8. På ANB-målingen var tallene 25,9 og 13,8 prosent for de to regjeringskameratene.

Støy og klabb

På målingen er altså Ap et helt prosentpoeng større enn de to regjeringspartiene til sammen.

Begge regjeringspartiene lekker som en sil til Arbeiderpartiet, uka etter at finansminister Siv Jensen la fram regjeringens og Frps aller første forslag til statsbudsjett. Og det svake resultatet for Solberg og Jensen forklares i Aftenposten med at velgerne nå straffer Høyre og Frp for det omdiskuterte budsjettet.

– Det er ofte slik at et parti som nettopp har lagt fram et budsjett, går tilbake, for da kommer mange kritikere til orde. Nå skal vi bruke månedene fremover til å vise hvorfor dette er et godt budsjett, sier statsminister Solberg.

– Det har vært mye støy, mye klabb og en del misforståelser. Nå er det vår jobb å få sannheten fram, sier Jensen.

– Rimer ikke

Målingen til Respons gir det høyeste resultatet for Arbeiderpartiet på disse målingene siden 2006, sier analytiker Thore Gard Olaussen. Han forteller at 12 prosent av Høyre-velgerne ved stortingsvalget i fjor svarer at de i dag ville stemt på Arbeiderpartiet.

Støre la torsdag ikke skjul på at han er fornøyd med oppslutningen:

– Det rimer ikke med kutt i barnetillegg for uføre når du samtidig gir store skatteletter til de rike. Når regjeringen fører en sosial profil som folk ikke ønsker, går velgerne til Arbeiderpartiet, fastslo Støre overfor ANB og gjentar dette i Aftenposten fredag.

På målingen står for øvrig KrF stabilt på 5 prosent, og Venstre på 4,4 prosent. Senterpartiet faller 0,4 prosentpoeng til 5,0, Miljøpartiet De Grønne får 3,7, fram 0,5, SV faller 0,2 til 3,4, Rødt stiger 0,1 til 1,3, mens andre partier går fram 0,6 til 1,4 prosent.

Målingen viser at de fire partiene som danner det parlamentariske grunnlaget for Solberg-regjeringen, sitter igjen med 84 mandater på Stortinget, mens Ap, Sp, MDG, SV og Rødt til sammen får 85, og dermed ville sikret seg stortingsflertall dersom målingen var valgresultat.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere