Arbeiderpartiet faller på NRKs partibarometer for januar med en rekordlav oppslutning på 20,1 prosent, skriver NRK. Vi må helt tilbake til 1924 for å finne lignende tall.

– Dette er ikke en måling som vi er fornøyd med eller ønsker oss, sier nesteleder Hadia Tajik til NRK.

Tajik er partiets eneste nestleder, etter Trond Giske gikk av søndag.

Krevende situasjon

Tajik minner om at Arbeiderpartiet har vært i en krevende situasjon de siste ukene, og at fokuset derfor har ligget på Giske-saken og partiets håndtering av det.

LES OGSÅ: Støre med Giske-stikk mot Stoltenberg

Fremover lover Tajik et langt større fokus på politikken, og sier at de håper på å få satt i gang politikk knyttet til arbeid, skole og helse.

Selv om både Senterpartiet og SV gjør gode målinger, er de rødgrønne langt unna et stortingsflertall på januar-målingen til NRK.

De øvrige partiene får følgende oppslutning – med endring fra desembermålingen i parentes: Høyre 28,7 (+1,9), Frp 14,9 (+0,2), Sp 12,2 (+1,0), SV 8,3 (+1,2), KrF 4,6 (uendret), Venstre 3,6 (-0,3), Rødt 2,9 (+1,2), MDG 2,7 (-0,3), andre 2 (+0,8).

Støre: - Ikke overrasket

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han ikke er overrasket over at partiet faller kraftig på den siste meningsmålingen.

– Det er et fryktelig dårlig tall, men med de fire ukene vi har bak oss, må jeg ærlig si at jeg ikke er veldig overrasket, sier Støre til NTB.

Han sier videre at det bra den dårlige målingen kommer på starten av året. Nå må Arbeiderpartiet jobbe for å vinne tilbake oppslutningen blant velgerne.

– Dette handler om politikk og organisasjon og vi skal jobbe hardt med begge deler, sier Støre.

Jakten på Giskes etterfølger

Aps stortingsgruppe hadde gruppestyremøte tirsdag, men det er først på det ordinære gruppemøtet onsdag at det blir det avklart om gruppas valgkomité skal settes i sving for å finne Giskes etterfølger.

Ifølge Henriksen er det vanskelig å si hvor lang tid prosessen vil ta.

– Det avhenger av om det blir en stor eller liten rokering, sier hun.

Komiteen må ta stilling til om løsningen blir å flytte på én person, eller om det skal legges en større kabal med rokeringer i partiets ulike fraksjoner. Til slutt er det stortingsgruppa som tar den endelige beslutningen. Enn så lenge blir arbeidet i fraksjonen håndtert av nestleder Ingrid Heggø.

– Det som er viktig, er at vi finner fram til en sammensetning som stortingsgruppa kan leve med, sier komiteens leder Kari Henriksen.