*Nettavisen* Nyheter.

Ny rekord for Arbeiderpartiet

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville etter alt å dømme overtatt som statsminister for Erna Solberg (H) dersom det hadde vært stortingsvalg i Norge nå. Her er de begge i aksjon under en av de siste spørretimene i Stortinget i fjor Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet noterte ny rekord i desember med en oppslutning fra 41,4 prosent av velgerne. Ap er eneste partiet som starter 2015 med vind i seilene.

02.01.15 12:32

Veksten som Ap opplevde gjennom hele høsten, fortsatte også i fjorårets siste måned.

På sju av de åtte meningsmålingene som ble gjennomført og publisert i desember, er Ap det foretrukne partiet for flere enn fire av ti velgere. Kun én måling har landets største parti under 40-tallet, og da med marginale to promille på nedsiden.

Andre på rad

En fremgang på 1,3 prosentpoeng fra november gir et gjennomsnitt i desember på 41,4 prosent, ifølge beregningene som nettstedet Poll of polls utfører.

Dette er andre måneden på rad med et gjennomsnitt på 40-tallet for Ap.

Oppslutningen kan sammenlignes med stortingsvalget i 1971, da Ap fikk 41,7 prosent. Det avsluttet en 20 år lang rekke med valgresultat over 40 prosent.

Flere flertall

Ap ville fått en stortingsgruppe på 77 representanter dersom desembersnittet hadde vært valg. Det er to færre enn hva Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF oppnår til sammen.

Så sent som i oktober var Høyre og Fremskrittspartiet samlet større enn Ap.

Desembertallene ville gitt stortingsflertall for en rødgrønn koalisjon med Ap, SV og Sp, men også for eventuelle grupperinger som Ap, Sp og KrF, bare Ap og Sp eller bare Ap og KrF.

Bremser fallet

Ingen andre partier hadde fremgang i desember, men fallet for regjeringspartiene bremset kraftig opp sammenlignet med høststormen de blåblå har vært gjennom.

Høyre fikk et gjennomsnitt på 22,5 prosent (-0,1) og Frp 11,3 prosent (-0,2).

Samlet tilbakegang for regjeringspartiene var altså marginale tre promille i desember. Til sammenligning falt oppslutningen med fem prosentpoeng fra oktober til november.

Flatt for sentrum

For samarbeidspartiene KrF og Venstre er det mindre endringer. Størst utslag opplever KrF, som etter sterke 5,9 prosent i november, går tilbake 0,5 prosentpoeng til 5,4 prosent i desember. Venstre ligger uendret på 4,7 prosent.

Sammenlignes snittet i september, som var siste måned før forslaget til statsbudsjettet ble lagt fram, med snittet i desember, har KrF et pluss i underkant av tre promille (fra 5,1 til 5,36). Venstre har i samme periode vært tilnærmet uendret (fra 4,78 til 4,73).

På den andre siden av midtstreken har SV en tilbakegang fra 3,9 til 3,8 prosent – etter å ha vært 4.000 stemmer under sperregrensen i november. Senterpartiet går tilbake fra 5,3 til 5,2 prosent, og Miljøpartiet De Grønne ligger uendret på 3,5 prosent. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag