RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny smell for Høyre

Sist oppdatert:
Høyre går på en smell, og får den laveste oppslutningen partiet har hatt på åtte år på TV 2s ferske partibarometer for april. Men nestleder Per-Kristian Foss avviser at det vil løse problemene dersom Høyre bytter ledelse på landsmøtet i mai.

De sliter med å finne takten i Høyre-ledelsen. Nærmere 120.000 velgere har snudd ryggen til partiet siden stortingsvalget i fjor høst, og partiet får bare rekordsvake 11,8 prosents oppslutning på det ferske partibarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 i april.

Det er en tilbakegang på hele 4,1 prosentpoeng fra mars.

Går i seg selv
Høyres nestleder Per-Kristian Foss er langt fra tilfreds med den rekordsvake målingen fra Gallup som TV 2 presenterer i kveld.

- Det er trist, men Høyre må nå gå i seg selv. Vi må skjerpe oss og komme ut med en bredere og tydeligere profil, sier Per-Kristian Foss.

Han avviser imidlertid at det vil være noen løsning på krisen å gjøre endringer i partiledelsen på landsmøtet om knappe seks uker.

- Jeg tror partiet kommer på offensiven som følge av politkk. Å være med i den politiske debatten som folk flest mener er viktig betyr mer enn ledervalg og posisjoner, sier Foss til TV 2-nyhetene.

- Kommer tilbake
Bakgrunnstallene viser at to av ti som stemte Høyre i fjor høst har satt seg på gjerdet og er usikre, men 12 prosent av Høyres velgere fra i fjor har funnet seg et nytt parti - Fremskrittspartiet.

I tillegg forsvinner en håndfull høyrevelgere til Arbeiderpartiet. Denne gang er det først og fremst menn som vender ryggen til partiet, som befinner seg i en skikkelig bølgedal. Ikke siden juli 1998 har Høyre sett 11-tallet på en Gallup på TV 2. 11,8 prosent er katastrofetall for Høyre.

- Det er tre år til Stortingsvalget, vi skal vise allerede ved kommunevalget at vi er verdt mer enn det, sier Foss.

- Hvor høyt?

- Vi skal tilbake til gamle høyder, svarer Foss, uten å ville fortelle hvilket årstall han tenker på.

Mislykket kampanje
Siv Jensen kan smile over at fremgangen fortsetter for Fremskrittspartiet. 28,3 prosent er 1,4 prosentpoeng bedre enn for en måned siden. Fremskrittspartiet har nå tatt solid grep om velgere som satt hjemme ved stortingsvalget i høst. Halvparten av alle hjemmesitterne som sier at de vil stemme, vil i dag velge å gi sin stemme til Fremskrittspartiet.

Frp henter også mange nye velgere fra Arbeiderpartiet. Til tross for at det største regjeringspartiet har varslet at de vil gjøre Frp til sin hovedmotstander, henter Fremskrittspartiet åtte ganger så mange velgere fra Arbeiderpartiet, som Arbeiderpartiet klarer å hente tilbake. Dermed virker kampanjen som partisekretær Martin Kolberg gikk i bresjen for foreløbig svært mislykket.

Fortsatt størst
Fremskrittspartiets fremgang er imidlertid ikke stor nok til at partiet tar igjen Arbeiderpartiet. En tilbakegang på 0,6 prosentpoeng sikrer Arbeiderpartiet en oppslutning på 31,6 prosent. De beholder dermed ledertrøya på TV 2s Gallup, men kampen om å være størst er i ferd med å hardne til.

Arbeiderpartiet har denne gang færre lojale velgere enn for en måned siden, og holder seg over 30-prosents oppslutning blant annet fordi hver femte SV-velger fra i høst sier de vil stemme på det største regjeringspartiet.

SVinger oppover
Etter å ha slitt i motgang peker pila igjen oppover for Sosialistisk Venstreparti. Kristin Halvorsen kan notere seg for en fremgang på 1,5 prosentpoeng, og ender dermed på 9,5 prosent. Dermed har partiet igjen krøpet over valgresultatet fra i fjor høst. Men bakgrunnstallene viser at veksten i stor grad skyldes velgere som satt hjemme ved valget. Fremgangen kan dermed fort bli snudd til tilbakegang på neste måling.

Også det minste av regjeirngspartiene Senterpartiet får en liten opptur. Fremgangen på ett prosentpoeng til 6,3 prosent gjør at Åslaug Haga er like i nærheten av oppslutningen ved stortingsvalget. Bakgrunnstallene viser at Senterpartiet, i likhet med Kristelig Folkeparti først og fremst har solid grep om velgere over 60 år

Kan smile
Mens storebror i Bondevikregjeringen Høyre sliter med nedtur, kan de to andre partiene fra den forrige regjeringen smile forsiktig over fremgang på TV 2s aprilgallup.

KrF går frem med 1,6 prosentpoeng til 6,6 prosent, mens Venstre går frem med 0,4 prosentpoeng til 5,0. Fremgangen til KrF skyldes at færre tidligere velgere sier at de vil gå til Fremskrittspartiet, enn hva tilfellet har vært de siste månedene.

RV får en oppslutning på 0,9 prosent (-0,1), Kystpartiet 0,2 prosent (- 0,3) og andre partier og lister får 1,0 prosent (+ 0,4).

Blått flertall
Dersom dagens TV 2-gallup hadde vært valgresultat, ville det gitt klart flertall for regjeringsskifte på Stortinget. Samlet ville partiene på høyresiden fått 88 mandater, mot venstresidens 81. Arbeiderpartiet ville fått 55 mandater (- 6), Fremskrittspartiet 49 mandater (+ 11), Høyre 20 mandater (- 3), SV 16 mandater (+ 1), KrF 11 mandater (som i dag), Sp 10 mandater (- 1) og Venstre 8 mandater (- 2). De andre partiene ville heller ikke i dag ha kommet inn på Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere