*Nettavisen* Nyheter.

Nykommere på Stortinget

Foto: TV 2

Freddy de Ruiter blir nykommer på Stortinget etter neste valg. Lørdag vant han kampvoteringen om topplassen i Aust-Agder Arbeiderparti.

27.11.04 21:56

35-åringen som er leder i Arendal Arbeiderparti, vant en klar seier over lederen i Aust-Agder Arbeiderparti, Solveig Solbakken, om førsteplassen på lista.

Trakk seg
Etter å ha tapt kampvoteringen trakk Solbakken seg fra den videre nominasjonsprosessen i Aust-Agder Arbeiderparti. Hun har tidligere vært statssekretær i Barne- og familiedepartementet.

Førsteplassen regnes som sikker stortingsplass for Aust-Agder Arbeiderparti, som i dag har én representant på Stortinget fra dette fylket, Gunnar Halvorsen, som har takket nei til gjenvalg.

Comeback for Andersen
I Vestfold er det duket for comeback for tidligere landbruksminister Dag Terje Andersen. Han topper Vestfold Arbeiderpartis liste, med Sonja Mandt Bartolsen fra Larvik på andreplass og Steinar Gullvåg fra Nøtterøy på tredjeplass.

Klikk på bildet for å forstørre.

På fjerdeplass står Silvia Kristoffersen Kosmo, som er svigerdatter av nåværende stortingspresident Jørgen Kosmo. Han blir fylkesmann i Telemark etter valget neste høst. Vestfold Arbeiderparti har i dag to representanter på Stortinget.

Følger faren
I Østfold Kristelig Folkeparti vant Line-Henriette Holten Hjemdal kampvoteringen om topplassen på stortingsvalglista mot Ellen Alfsen. Holten Hjemdal er i dag rådgiver for arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten. Dersom hun kommer inn, overtar hun den ene stortingsplassen KrF har i Østfold. I dag er det hennes far, Odd Holten som sitter på Stortinget for Østfold KrF. Han har takket nei til gjenvalg.

Klart for Lundteigen
I Buskerud valgte Senterpartiet å nominere Per Olaf Lundteigen på listetoppen. Han har de siste årene spilt en noe tilbaketrukket rolle i Senterpartiet, som strateg etter at han trakk seg tilbake fra den rikspolitiske arena. Senterpartiet har i dag ingen representanter fra Buskerud.

Kvinner på topp
I Oppland valgte Senterpartiet å sette to kvinner på toppen av stortingsvalglista. Nåværende stortingsrepresentant Inger Enger (56) fra Gausdal fikk topplassen, mens Anne Thingelstad Wøien (39) fra Gran vant kampen om andreplassen mot Hans Seierstad fra Østre Toten. Senterpartiet har i dag én representant på Stortinget fra Oppland.

Yngre mannskap
I Sogn og Fjordane ble Senterpartiets nestleder Liv Signe Navarsete ny listetopp etter Jorunn Ringstad som har takket nei til gjenvalg. Navarsete kommer fra Sogndal. På andreplass står Erling Sande fra Bremanger. Senterpartiet går dermed til valg med et langt yngre mannskap i Sogn og Fjordane. Partiet har i dag én representant fra Sogn og Fjordane på Stortinget.

Veteran på topp
Sogn og Fjordane Fremskrittsparti har i dag nominert veteranen Åge Starheim fra Selje som listetopp.

Han har tidligere vært ordfører for Høyre i sin hjemkommune, og er i dag fylkesleder i Fremskrittspartiet. På andreplass nominerte Sogn og Fjordane Frp Torbjørn Lie.

Fire ny år for Kleppa
I Rogaland nominerte Senterpartiet som ventet veteranen Magnhild Meltveit Kleppa på toppen av Stortingsvalglista. Om hun klarer å beholde Senterpartiets ene mandat i Rogaland vil hun gå inn i sin fjerde periode på Stortinget. På andreplass nominerte Rogaland Sp Trond Lode fra Hå.

Ny listetopp
I Buskerud Venstre vant Helge Stiksrud fra Ringerike kampen om topplassen mot fylkesleder Nina Johnsen, som ble andrekandidat. Buskerud Venstre har i dag ingen representanter på Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.