RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt nei til Norge

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Esa nekter regjeringen å gi tre norske bedrifter billig kraft.

Eftas overvåkingsorgan Esa nekter regjeringen å gjøre justeringer i industriens leieavtaler med Statkraft for de tre kraftstasjonene Tyssefaldene, Saudefaldene og Svelgen. Det rammer bedriftene Boliden Odda, Tinfos Titan & Iron og Elkem.

En av kontraktene startet å løpe i januar i år, mens de to skulle løpe fra henholdsvis 2010 og 2011. Kontraktene skulle løpe fram til 2030.

Klar beskjed
Esa har gitt tilbakemelding om at de høyst sannsynlig vil åpne sak dersom justeringene gjennomføres, varsler olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Det var blant annet disse avtalene LO demonstrerte for på plenen foran Stortinget for i juni. LO er lei av regjeringens somling med å få på plass et kraftregime for den kraftkrevende industrien.

Les også: Flåthen-protest mot Jens

- Ingen betydning
Prisen aluminiumsverkene og annen kraftkrevende industri betaler for strømmen er avgjørende for hva de kan selge produktene sine for. Samtidig risikerer Norge strenge sanksjoner fra EU dersom prisen på strømmen blir for lav. Dette har satt regjeringen i en kattepine i et valgår. Nå har pinen økt for olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, men han mener at slaget ikke er tapt.

- Det har dessverre ikke vist seg mulig å få aksept for å justere enkeltbestemmelser i disse avtalene, men avgjørelsen får ingen betydning for arbeidet med nye ordninger for kraftintensiv industri, skriver Enoksen i pressemeldingen.

Tap nummer to
Men underdirektør Sissel Edvardsen i olje- og energidepartementet kan ikke forklare hvordan regjeringen nå skal få i havn avtalene for den kraftkrevende industrien.

- Arbeidet fortsetter, men jeg kan dessverre ikke si hvordan avtalene skal la seg realisere, sier Edvardsen til Nettavisen.

Det er bare få uker siden regjeringen fikk blankt avslag fra Efta og Esa. Da slo Efta fast at regjeringen ikke kan forskjellsbehandle kommunale og private eiere av vannkraft i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere