*Nettavisen* Nyheter.

Nytt parti fikk 49 prosent av stemmene

Nordmørslista har fått nesten 50 prosent av forhåndsstemmene i Kristiansund.

(Tidens Krav): I tillegg fikk partiet 26 prosent av forhåndsstemmene i Averøy, det nye partiet så også 20-tallet i Tingvoll og fikk over 16 prosent i Smøla.

- Det er vi ganske godt fornøyd med, humrer kandidatene fra Nordmørslista rundt bordet i Ålesund. De vet nesten ikke hva de skal si, men prøver desperat å holde beina på jord.

Mens spente og smånervøse politikere gafler i seg lapskaus og diskuterer siste nytt på ryktebørsen, er det mange som vil snakke med Nordmørslistas førstekandidat. Men hun benekter å ha blitt kontaktet om politisk samarbeid før valget.

- Ikke sånn veldig direkte, men jeg tror nok at de sirkler litt, ler hun da TK kaprer henne ved 20-tiden. Hun har nettopp gitt sin analyse til Romsdal Budstikke av hvorfor Ap i Kristiansund går tilbake på sykehussaken.

- De har vært for stille. De har ikke svart ut spørsmålene folk har hatt etter sykehusvedtaket, mener hun.

Spent
Belden-slekta kommer fra Stadt. Hun bør altså være vant med å stå i vinden. Nå legger hun ikke skjul på at hun er spent. Rapportene hjemmefra tyder på god valgdeltagelse.

- Hvis det er vi som har lyktes med å få opp den, så lover det bra. Vi har måttet drive en del opplysningsarbeid. Det er mange på Nordmøre som aldri har stemt i fylkestingsvalget og som ikke aner hva de driver med.

- Dere ser ut til å hente velgere både fra Ap og Høyre. Hvordan ser du på å søke samarbeid med et av de partiene for å få viljen din, så å si?

- Vi er jo helt avhengig av å få til et samarbeid for å få utrettet noe. Men vi må først se hvilke kort valget gir oss, om vi faktisk kommer i vippeposisjon. Det er mange faktorer her jeg ikke har noen fasit på før i morgen.

Før de første resultatene forelå var hun forsiktig med å kommentere sine forhåpninger om uttellingen.

- Vi håper veldig på tre. Fire har vært en stor drøm. Det hadde vært veldig, veldig bra.

- Marked for oss
Hun uttaler seg mer sikkert om hva som er årsaken til de gode målingene.

- Den oppmerksomheten vi har fått viser veldig godt at det er behov for oss. Vi får oppmerksomhet fra alle leire, og vi er en tverrpolitisk liste, slik at ingen føler noe hinder for å komme til oss. Vi fikk fort lagt død den med at vi er en fordekt Høyre-liste, den hører vi nå ytterst sjelden mer. Jeg tror også folk ble overrasket over det programmet vi har jobbet oss fram til, at vi har gjort et grundig arbeid på liten tid.

- Men noen må vel ha bommet her i og med at det er blitt et marked for dere?

- Ja, det er en stor skjevfordeling i fylket som vi ikke synes er grei i det hele tatt. Når vi forteller folk om det, får de sjokk.

- Skyldes det at noen har tatt seg til rette eller er de sittende nordmørspolitikerne som har gjort en for dårlig jobb?

- Jeg vil kanskje tro det går litt på begge deler. Selvsagt har vi også flinke nordmørspolitikere, men det er noe med at i god tradisjon er det kanskje noen som har sovet i timen, sier Belden.

Kan møte ulvene
- Dere er ferske i politikken og kan nå møte ulvene i politiske forhandlinger. Hvordan har dere forberedt dere på det?

- Vi har satt ned et forhandlingsutvalg og jobbet med forskjellige scenarier. Om vi ikke er durkdrevne politikere, møter vi slett ikke uforberedt. Vi har en bred kompetanse på mange felt i Nordmørslista, så vi har med oss folk som kan dette.

- Hva er scenariene dere har planlagt for?

- Alle! Komme på vippen, ikke komme på vippen, kommer vi inn med to, kommer vi inn med tre? Vi har også gått gjennom saker som vi er opptatt av og posisjoner, sier Belden.

Les flere saker fra Tidenes Krav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.