Reaksjonene har vært kraftige etter at det ble kjent at regjeringen kutter all statsstøtte til 32 dyrevern- og miljøorganisasjoner fra nyttår.
Men disse organisasjonene er ikke alene. Med et pennestrøk fjerner også finansminister Siv Jensen (Frp) statsstøtten til flere andre organisasjoner, blant annet til organisasjoner som jobber mot atomvåpen.
- Jeg tenker at det er veldig trist. Dette er knebling av meningsmotstand, sier Saima Akhtar, leder i Norske leger mot atomvåpen, til Nettavisen.
Både Nei til atomvåpen, Norges fredsråd og Norske leger mot atomvåpen mister statsstøtten de har hatt de siste årene i budsjettforslaget.
Les også: Venstre og KrF raser mot budsjettkutt: - Dramatisk
- Et avansert kupp
Organisasjonen har fått bevilget penger over Statsbudsjettet gjennom tilskuddsordningen «Opplysningsarbeid for fred», som nå avvikles.
I stedet flyttes denne pengepotten til bistandsbudsjettet, under en ny post kalt «Utvikling og nedrustning».
- Det de gjør er et veldig avansert kupp. De flytter posten, og avvikler deler av den. Men i den posten de flytter det til, står det ingenting om at sivilsamfunnsorganisasjoner som arbeider med fred og nedrustningsspørsmål i realiteten kan søke, sier Akhtar, og legger til:
- Det er et kutt, men det er pakket inn slik at det er vanskelig å oppdage.
Akhtar ser alvorlig på kuttet, og advarer mot konsekvensene.
- Det er ikke bare oss, men også alle andre atomvåpenorganisasjoner som får nei. Regjeringen ønsker ikke et forbud mot atomvåpen, og det at de prøver å tie sine meningsmotstandere på denne måten, er et demokratisk problem, mener hun.
Les også: Disse 32 dyre- og miljøorganisasjonene mister all statsstøtte
- Kan ikke fortsette uten
Akhtar forteller at de trolig må legge ned sin virksomhet uten støtte.
- Dette er små organisasjoner med marginale budsjetter. Vi fikk knappe 243.000 kroner i år, men det er helt essensielt for å kunne opprettholde aktivitet og kunne være en meningsfelle i den offentlige debatten, sier hun, og påpeker:
- Uten de pengene så vil vi ha store vanskeligheter med å fortsette som organisasjon. Vi vil ikke kunne ha det samme aktivitetsnivået, arrangere møter eller debatter, sier Akhtar.
Hun mener arbeidet de gjør er viktig, særlig etter at ICAN ble tildelt fredsprisen tidligere i høst, for sitt arbeid mot nettopp atomvåpen.
- Fredsprisen til ICAN er det sterkeste signalet om hvor viktig denne saken er. Fredsprisen har gitt et klart og tydelig uttrykk av viktigheten av å fortsette prosessen mot en atomfri verden, sier Akhtar.
ICAN Norge mistet statsstøtten allerede i 2016, da avtalen gikk ut, og har ikke hatt støtte i 2017.
