RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ofret venninna - ødela for seg selv

Sist oppdatert:
Anne Lise Ryel bidro til å felle statsråden, men faller nå for eget grep.

Politiske kommentatorer Nettavisen har snakket med, mener Anne Lise Ryel er politisk død etter hennes håndtering av Manuela-saken.

3. januar i år fikk Ryel sitte på i statsrådsbilen til sin venninne Manuela Ramin-Osmundsen. Dagen etterpå møttes de to til en hemmelig lunsj i departementet.

La ut om sine ambisjoner
Ryel hadde på dette tidspunktet gjort lynkarriere i Arbeiderpartiet og blitt nestleder i Oslo Ap på rekordtid. Hun var en av flere aktuelle navn til en plass på Stortinget.

Overfor sin venninne Manuela Ramin-Osmundsen la hun ikke skjul på sine politiske ambisjoner.

Om lunsjsamtalen med Ryel i departementet den 4. januar sier Ramin-Osmundsen følgende:

«Det jeg husker best fra denne samtalen var at Ryel ønsket å snakke med meg om hennes fremtidige politiske muligheter i Arbeiderpartiet. Hun ba meg videreformidle hennes interesse til andre i regjeringsapparatet, som jeg også gjorde.»

- Slapp å bli kastet
- Ryel sto sterkt i Oslo Ap før Manuela-saken, og mange spekulerte i om hun kunne bli en representant på Stortinget, sier politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, til Nettavisen.

8. mars i år var det valg av nytt styre i Oslo Ap. Ryel hadde lenge vært soleklar favoritt til å bli gjenvalgt som nestleder. Men en uke før årsmøtet, trakk hun seg.

- Hun trakk seg selv slik at hun slapp å bli kastet på årsmøtet, sier Strand.

Det hadde vakt oppsikt at Ryel «varslet» om samtalene med Ramin-Osmundsen så sent at det ikke var mulig å redde statsrådens skinn.

Før «Manuela-saken» kom opp, hadde Ryel full tillit blant Oslos partilag.

Møtt med hatefulle holdninger
- Ryel blir beskyldt for å ha oppført seg illojalt i Manuela-saken. Hun ble møtt med hatefulle holdninger i deler av Oslo Ap etter at hun gikk ut i Manuela-saken, sier politisk redaktør i TV2 Stein Kåre Kristiansen til Nettavisen.

Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener hun solte seg for mye i glansen av det som skjedde.

- Ryel «solte seg litt for mye i glansen» - og var unødvendig detaljert i sin omtale av det som skjedde mellom henne og Ramin-Osmundsen. Derfor trakk hun seg som nestleder i Oslo Arbeiderparti, sier Stanghelle til Nettavisen.

- Karrieren spolert
Seks uker etter at Ramin-Osmundsen gikk av som barne- og likestillingsminister, har saken igjen blusset opp i media. Anne Lise Ryel loggførte nemlig sine samtaler med sin venninne Ramin-Osmundsen. Notatet dokumenterer hvordan Ramin-Osmundsen løy for statsminister Jens Stoltenberg.

Men notatet hjelper ikke Anne Lise Ryel ut av den politiske knipen hun selv har havnet i.

- Muligheten hennes for å komme på Stortinget etter dette er ikke lenger til stede. Hennes politiske karriere i Oslo Ap er spolert, i hvert fall med tanke på å komme på Stortinget, mener Arne Strand.

Stein Kåre Kristiansen er enig:

- Hun har i alle fall ingen framtid i Oslo Ap. Jeg tror både hun og Manuela Ramin-Osmundsen har ødelagt sine muligheter for en framtid i politikken, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere