Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Også Venstre sterkt kritisk til regjeringens asyltiltak

ETTERLYSER ANDRE VIRKEMIDLER: Sylvi Listhaug tar ikke i bruk de riktige virkemidlene, mener Venstre. Her er innvandrings- og integreringsministeren fotografert i møte med pressen på første dag av sin nye statsrådgjerning.
ETTERLYSER ANDRE VIRKEMIDLER: Sylvi Listhaug tar ikke i bruk de riktige virkemidlene, mener Venstre. Her er innvandrings- og integreringsministeren fotografert i møte med pressen på første dag av sin nye statsrådgjerning. Foto: (Justis- og beredskapsdepartementet)
Sist oppdatert:
- Forslagene vil hindre at menn, kvinner og barn på flukt med reelt behov for beskyttelse får det.

Flere av tiltakene asylminister Sylvi Listhaug (Frp) foreslår for en strengere asyl- og innvandringspolitikk er svært vanskelige for Venstre å støtte.

Enkelte av forslagene går for langt, og kommer til å ramme mennesker som etter Venstres mening ikke skal omfattes av innstrammingene i asyl- og innvandringspolitikken. Formålet er sørge for at grunnløse asylsøkere ikke overbelaster systemet, fordi det går ut over dem som har behov for beskyttelse, poengterer talsmann André Skjelstad overfor NTB.

– Forslagene Listhaug nå kommer med er problematiske og vil hindre at menn, kvinner og barn på flukt med reelt behov for beskyttelse får det, sier Skjelstad.

Les også: Vil kunne bortvise alle asylsøkere fra nordiske land

Kristelig Folkeparti har uttalt seg i nesten tilsvarende ordelag, noe som gir en antydning om at de to støttepartiene vil stå samlet også i dette spørsmålet. I så fall kommer regjeringen til å måtte gjøre vesentlige endringer i forslaget som nå sendes ut på høring, før det fremmes for Stortinget. Alternativt kan regjeringen søke støtte hos Arbeiderpartiet.

– Vi er enige i at det viktigste for å få til god integrering er aktivitet, men Listhaug tar ikke i bruk de riktige virkemidlene. Hun burde heller sørge for at vi tillater flere å komme i aktivitet tidligere enn i dag, og legge til rette for arbeidspraksis med og uten lønn, sier Skjelstad. (©NTB)


Fakta om regjeringens asylforslag

* Forslaget er på 150 sider og inneholder 18 forslag som foreslår 40 større og mindre endringer av lover og forskrifter.

* Regjeringen foreslår å begrense visumfriheten for asylsøkere. Det innebærer at asylsøkere som ikke har krav på realitetsbehandling av sin asylsøknad i Norge, kan bortvises fra grensen.

* Det foreslås en forskriftshjemmel som gir adgang til å gi midlertidig oppholdstillatelse uten å ta endelig stilling til beskyttelsesbehovet.

* Den midlertidige oppholdstillatelsen gir ikke rett til permanent opphold, og gir heller ikke grunnlag for familieinnvandring.

* Det foreslås at grunnlaget for permanent opphold bortfaller dersom behovet for beskyttelse bortfaller innenfor en periode på fem år.

* Regjeringen vil gjeninnføre skillet mellom personer som har krav på opphold etter FNs flyktningkonvensjon, og dem som har krav på vern mot retur til hjemlandet etter det menneskerettslige returforbudet.

* Enslige mindreårige asylsøkere skal gis beskyttelse fram til fylte 18 år. Det skal da foretas en ny ordinær vurdering, som avgjør om utlendingen fyller vilkårene for beskyttelse eller opphold i Norge på annet grunnlag.

* Regjeringen foreslår å endre utlendingslovens slik at utlendinger som er nektet realitetsbehandling av sin asylsøknad etter loven, og som ikke er gitt utreisefrist, kan utvises.

* Det foreslås krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. I tillegg foreslås det at søknad om familiegjenforening bør kunne avslås dersom utlendingen ikke har permanent oppholdstillatelse i Norge, og familiegjenforening er mulig i det landet familien samlet sett har sterkere tilknytning til.

* For at en asylsøker skal få rett til permanent oppholdstillatelse i Norge, må utlendingen avlegge avsluttende prøver i Samfunnskunnskap på et språk han eller hun forstår, samt en avsluttende prøve i norsk, som viser at vedkommende behersker et minimum av norsk muntlig.

* Departementet ønsker å endre introduksjonsloven slik at også personer mellom 55 og 67 år må gjennomgå opplæring i norsk og samfunnsfag.

* Asylsøknader skal kunne avslås hvis det foreligger tungtveiende innvandringsregulerende hensyn. Dette vil blant annet gjelde ved manglende bidrag til avklaring av egen identitet.

* Regjeringen foreslår at klagefristen reduseres fra tre uker til en uke i saker der Utlendingsdirektoratet (UDI) anser det som åpenbart at en asylsøker ikke fyller vilkårene for beskyttelse eller vern mot retur.

* Regjeringen foreslår også å gjøre visse endringer i reglene om rettshjelp i utlendingssaker, og foreslår å fjerne retten til fritt rettsråd i avvisningssaker etter utlendingsloven. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!