Gå til sidens hovedinnhold

Økonomisk nedtur i Europa

Europa har ikke gått så dårlig siden 2004.

Den europeiske økonomien vokste mindre enn ekspertene forventet i andre kvartal. Selv om konsumentene våkner opp til stadig mer forbruk, holdt ikke dette til å demme opp for nedgangen innen produksjon og byggeaktivitet. Det melder Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

Eurosonens økonomiske vekst var på 0,3 prosent fra første til andre kvartal. I første kvartal vokste økonomien med 0,7 prosent. Dette er den svakeste økonomiske veksten siden fjerde kvartal 2004.

Det blir pekt på at euroens oppgang, som har vært 7 prosent mot dollaren siden starten av året, har gjort det tøffere for de viktige eksportbedriftene som har sett sine marginer krympe. Samtidig har høyere olje- og energipriser også skapt innhugg i marginene. På den positive siden er det at arbeidsledigheten er på rekordlave nivåer, noe som får opp kjøpe- og forbruksfesten.

Veksten i andre kvartal var ventet å ende på 0,5 prosent, viser en gjennomgang som Bloomberg News har foretatt. Altså 0,2 prosentpoeng mer enn hva tallene ble på.

Den europeiske sentralbanken forventer at eurosonen vil ha en økonomisk vekst på 2,6 prosent i år, ned 0,1 prosentpoeng fra 2006. I 2006 var det de sterkeste økonomiske veksten på seks år.

Spørsmålet er om vekstforventningene i eurosonen må nedjusteres.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot