*Nettavisen* Nyheter.

Olje-kompromiss i Sp

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen) Trolig sier et flertall av landsmøte-delegatene i Senterpartiet ja til oljeboring i Barentshavet, men under meget strenge miljøvilkår.

12.03.05 12:44

Det vakte oppsikt da programkomiteen i Senterpartiet i forrige måned offentliggjorde at et flertall på ni anbefaler at det åpnes for oljeboring i Barentshavet. I etterkant har debatten innad i partiet gått høyt, og flere sentralt politikere har flagget at de er imot oljeboring – deriblant partileder Åslaug Haga.

Lørdag formiddag la partiets nestleder Lars Peder Brekk frem et kompromissforslag i oljesaken for landsmøtedelegatene. Dette forslaget får trolig flertall når landsmøtet går til votering i morgen.

Nullutslipp

Nestlederen fortalte landsmøtet at han forventet heftig debatt om oljeboring i nord.

- Og det har vi heldigvis fått, både før og under landsmøtet. Vi har nå jobbet grundig med de forslagene vi har fått de siste dagene – og kan i dag legge frem et nytt forslag, sa Brekk.

Flertallsforslaget fra programkomiteen lyder slik:

«Økt petroleumsaktivitet i Barentshavet kan først skje når oljeselskapene har utviklet en teknologi for absolutt nullutslipp til sjø og det foreligger en helhetlig forvaltningspolitikk som ivaretar fiskeri- og miljøinteresser. De mest sårbare områdene må sikres som petroleumsfrie soner. En økning i petroleumsaktiviteten i Barentshavet må skje innenfor forpliktelsene Norge har i forhold til utslippene av klimagasser», heter det i forslaget.

Lars Peder Brekk håper klargjøringen i forhold til miljøhensynet kan virke samlende i forhold til avstemmingen i morgen. I tillegg går programkomiteen inn for en betydelig og umiddelbar styrking av kyst- og oljevernberedskapen, særlig med tanke på den økte oljeaktiviteten på russisk side.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ikke godt nok

Leder i Senterungdommen, Erlend Fuglum, er den eneste i programkomiteen som ikke støtter det nye forslaget.

- Kompromissforslaget er ikke godt nok i forhold til miljøhensynet. Dette er opplaget et forslag som skal gjøre alle til lags, og det er vanligvis en dårlig taktikk. Forslaget er skrevet av dem som er positive til oljeboring – for å få dem som er i tvil til å vippe over til ja-siden. Senterungdommen foreslår derimot at vi ikke åpner for oljeboring i Barentshavet i den kommende stortingsperioden, sier Erlend Fuglum.

- Verdens strengeste krav

Stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen er meget godt fornøyd med programkomiteens nye formulering.

- Dette forslaget ivaretar miljøhensynet på en langt bedre måte. Ja til oljeboring i Barentshavet har vært en vanskelig sak også for meg, men jeg har falt ned på et ja-standpunkt. Vi kan si ja ved å stille de strengeste miljøkravene som noensinne er stilt i verden. Teknologisk er det mulig å gjennomføre oljeboring med ekstremt strenge miljøkrav, det er bare den økonomiske viljen til oljeselskapene det står på, mener Enoksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.