*Nettavisen* Nyheter.

Oljefondets første sjekk

Det startet med enmilliardnihundreogåttienmillioner-etthundreogtjueåttetusenfemhundreogto kroner. Nå har Oljefondet vokst til 1.500 milliarder.

13.04.07 15:04

Den 30. mai 1996 kom overføringen fra Finansdepartementet på 1.981.128.502 kroner, enmilliard-nihundreogåttienmillioner-etthundreogtjueåttetusen-femhundreogto kroner. Oljefondet var i gang.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Det var Gro Harlem Brundtlands siste regjering som opprettet Oljefondet og finansminister Sigbjørn Johnsen som overførte den første sjekken på knappe to milliarder kroner. Det har blitt mange flere sjekker etter den og i første kvartal hadde fondet som nå har skiftet navn til Statens pensjonsfond – Utland vokst til 1484 milliarder kroner. Det er ett av verdens aller største, offentlige pensjonsfond.

Økte på stigende børser
Med god fart på internasjonale børser, la fondets internasjonale aksjeportefølje på seg med sju prosent i årets første kvartal. Særlig sterk var oppgangen i de fremvoksende aksjemarkedene og i Europa. Med stigende renter i de viktigste markedene, falt dermed kursene på obligasjonene noe og balansen til fondet ble ti milliarder kroner lavere enn i februar.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men det betyr ingenting for fondets internasjonale kjøpekraft, sier sjefen for Norges Bank Kapitalforvaltning, Knut N. Kjær.

33 kvartaler etter det første innskuddet har fondet kun opplevd åtte kvartaler med negativ aksjeavkastning, men etter de siste ukenes usikre aksjemarked kan det bli det 9. kvartalet med aksjetap for pensjonsfondet.

Risiko med aktiv forvaltning
- Det 9. kvartalet kan godt komme i dette kvartalet. Det er en av risikoene ved å drive aktiv forvaltning, sier Kjær til NA24.

- Alle som driver med aksjer ville helst slippe svingninger, men uten ville det ikke blitt særlig avkastning over tid. Statens pensjonsfond – Utland er blant de fond som tåler svingninger bra og de er lite problematiske for fondet, sier han videre.

Han forklarer nedturen på internasjonale aksjemarkeder med at investorer med lånte penger har fått litt engstelse over seg og redusert sin risiko.

- Vi tar det som skjer nå med veldig stor ro, sier han.

Fondet har rundt ti prosent av sine aksjer investert i de bransjene som har falt mest den siste tiden, olje og energi og råvaresektoren.

- Nå ser vi en korreksjon i bransjer hvor avkastningen har vært ekstrem. Selv om disse faller mest nå, har avkastningen over de siste seks til tolv månedene vært veldig høy, sier Kjær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.