*Nettavisen* Nyheter.

Oljefondets nye svarteliste

Oljefondet har milliardbeløp investert i verstingselskaper. I dag kan kongesvoger Lorentzen bli kastet ut av milliardfondet.

06.06.06 09:04

I dag kan kongens svoger, oljeselskapet Total eller mineprodusenten Textron stå for tur når nye selskaper blir utelukket fra Oljefondet.

NA24 - din nye næringslivsavis.

For nøyaktig ett år siden ble det kjent at Kerr-McGee, et stort amerikansk oljeselskap, var det første selskapet som ble trukket ut av Oljefondet av etikkhensyn. Det skjedde fordi de opererer utenfor Vest-Sahara, som Marokko har okkupert i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN.

I dag kunngjør finansminister Kristin Halvorsen nye selskaper som ikke er etiske nok for Oljefondets aksjeportefølje. Statens pensjonsfond – Utland forvalter oljeformuen, totalt nesten 1500 milliarder kroner, noe som gjør Oljefondet til ett av verdens aller største fond. Dermed følges også fondets investeringer med argusøyne.

Klikk på bildet for å forstørre.

En rekke selskaper er tidligere trukket ut av fondet på bakgrunn av blant annet atomvåpen- eller klasevåpenproduksjon, men fortsatt investerer Norge oljepenger i selskaper som holdes for å være verstinger i internasjonalt næringsliv.

Kongens svoger
Spørsmålet er om finansministeren denne gangen trekker ut selskapet som kongens svoger, Erling Lorentzen, kontrollerer. Det brasilianske papirselskapet Aracruz har lenge blitt beskyldt for å ha beslaglagt store landområder fra en lokal indianerstamme. De har blitt kritisert for å krenke urfolks rettigheter, og brudd på menneskerettighetene og som miljøsvin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NTB-foto: Tomm Christiansen)

Nylig var en gruppe indianere i Norge for å sette fokus på investeringene, og en rekke norske organisasjoner har støttet kravene om uttrekk, blant andre Den norske kirke. Nylig gjorde fondets etikkråd en vurdering av selskapet, og kom til at det ikke er grunnlag for å trekke seg ut – ennå.

Fondet har totalt 34 millioner kroner investert i selskapet, hvor Lorentzen fortsatt er største aksjonær, og som det svenske kongehuset har funnet at de ikke kan ha sine aksjer plassert i.

Milliarder i tobakk
Fondet har store investeringer i flere av verdens tobakksselskaper, blant andre Japan Tobacco hvor fondet ved årsskiftet hadde aksjer til en total verdi av nesten 440 millioner kroner, British American Tobacco hvor det var investert 991 millioner og Imperial Tobacco Group hvor fondet hadde aksjer for 664 millioner kroner.

Staten investerer altså to milliarder kroner i noen av verdens største tobakksselskaper, samtidig som de bruker noen titalls millioner kroner på å få nordmenn til å slutte å kjøpe røykpakker fra de samme produsentene.

Men sannsynligheten er liten for at Kristin Halvorsen kunngjør at Oljefondet trekker seg ut av disse selskapene, selv om et selskap som British American Tobacco, ifølge Norwatch som lenge har fulgt fondets investeringer, har benektet at passiv røyking er skadelig, og aktivt motarbeidet Verdens Helseorganisasjons (WHO) forsøk på å få i stand en konvensjon for tobakkskontroll.

Ut av landmineselskap?
Det franske oljeselskapet Total kan også ligge tynt an. De samarbeider med militærregimet i Burma, som Norge og EU boikotter. Selskapet har bygget en enorm gassrørledning, som de eier sammen med et statlig burmesisk selskap. Det var ventet at Kristin Halvorsen skulle trekke ut investeringene i Total i fjor høst, men det skjedde ikke. Etikkrådet har også der foretatt en vurdering av investeringene, totalt 1,8 milliarder kroner ved årsskiftet, og kommet til at det ikke er grunnlag for uttrekk, selv om de har vært involvert i tvangsarbeid.

Klikk på bildet for å forstørre.

DaimlerChrysler, den tyskamerikanske bilgiganten, er et annet selskap som kan volde oljefondet etikkbry. I en rapport om norsk våpeneksport fra Kirkens Nødhjelp, Amnesty og Prio kom det frem at selskapet eier knappe 30 prosent av EADS. Fondet har solgt seg ut av selskapet tidligere, fordi det produserer klasebomber og atomvåpen. Selskapet er fra før svartelistet av Vital.

Et annet selskap som kan ligge tynt an er Textron, hvor fondet har investert rundt 130 millioner kroner. Selskapet deltar i utviklingen av en ny generasjon folkerettsstridige landminer. Så sent som i fjor høst unnlot daværende finansminister Per Kristian Foss å trekke investeringene i våpenselskapet, selv om SVs stortingsgruppe den gang presset på. Nå sitter de i regjering og har mulighet til å gjøre noe med det.

Miljøsvin og svindel
Oljefondet har også blitt kritisert for investeringer i selskaper som Caterpillar, som selger bulldosere som det israelske forsvaret brukt til å rasere palestinske hjem og bygninger, Citigroup, som ifølge Norwatch var dypt involvert i Enron-skandalen og andre finansielle misforhold og Royal Dutch Shell, som holdes som en av verdens største miljøsyndere, samtidig som de markedsfører seg selv som et sosialt og miljømessig ansvarlig selskap. Alle disse tre ble for et par år siden kåret til noen av verdens ti verste selskaper av den velrenommerte amerikanske organisasjonen Mulitinational Monitor.

Stortinget har pålagt Oljefondet å følge visse etiske retningslinjer, som blant annet betyr at fondet ikke skal investere i selskaper som produserer komponenter til atomvåpen, klasevåpen, antipersonellminer, står bak grove brudd på menneskerettighetene eller for eksempel såkalt fagforeningsknusing.

Klikk på bildet for å forstørre.

På det grunnlaget har flere av verdens største våpenselskaper blitt plukket ut av Oljefondets portefølje.

Flere plukket ut
Like over nyttår ble det blant annet kjent at Petroleumsfondets etiske råd foreslo at investeringene i selskaper som BAE Systems, Boeing, Finmeccanica, Honeywell International, Northrop Grumman, United Technologies og Safran SA utelukkes ble droppet fordi de ble antatt å være involvert i utvikling og produksjon av kjernevåpen.

Tidligere har selskaper som fly- og våpenprodusentene Lockheed Martin og EADS blitt utelukket fordi de er involvert i produksjon av klasevåpen, på tross av at forsvaret har begge på sin liste over selskaper hvor de vurderer å plassere gigantorderen om kjøp av 48 jagerfly.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.