*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker soning i utlandet

Justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker at kriminelle uten norsk statsborgerskap skal kunne sone i sitt eget hjemland.

18.01.06 15:02

- Vi ønsker å gjøre soningen mer effektiv. Blant annet ved å åpne for soning i det landet som en kriminell kommer fra, sa justisministeren i Stortingets spørretime onsdag.

Det var Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen som tok opp saken. Bakgrunnen var at Utlendingsdirektoratet (UDI) mener at det er for enkelt å bli norsk statsborger for personer som er etterlyst for kriminalitet i hjemlandet sitt.

Ønsker tettere samarbeid
Dette er Storberget også bekymret for. Derfor ønsker han også flere bilaterale avtaler med andre land som vil gjøre det lettere å skaffe informasjon om de som vil bli norske statsborgere.

- Vi kommer ikke utenom et tettere samarbeid med andre land. Her vil de kunne bli aktuelt med lovendringer, sa han.

- Har møtt virkeligheten
Ellingsen er svært glad for svaret fra justisministeren.

- Siden Storberget stemte mot dette fire ganger sist periode, er dette en svært gledelig snuoperasjon, sier han.

Frps justispolititiske talsmann mener at Storberget møtte virkeligheten etter at han ble justisminister.

- Etter at han inntok ministerposten, har han antakelig innsett at svært mange utenlandske statsborgere oppholder alt for mange soningsplasser i norske fengsler. Å sende kriminelle utlendinger til hjemlandet for å sone er det mest effektive virkemidlet for å få bukt med soningskøen, sier Frps justispolitiske talsmann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.