Opplegg for en grisete valgkamp

Det kommer ikke som noen bombe at SV utroper Høyre som hovedfiende før valget. Men det overrasker at partileder Kristin Halvorsen gir seg til å fabrikkere en liste over hvilke ulykker som vil ramme vanlige folk, hvis Høyre fortsetter i regjering.

- Hvis ikke Erna Solberg viser oss kortene, er dette kuttlisten vi kommer til å konfrontere Erna med, sier SV-lederen, om en liste over store nedskjæringer og kutt i en rekke viktige velferdsordninger.

Hvis dette skal bli tonen i SVs valgkamp, står vi foran noe mer grisete i norsk politikk enn vi har sett noen gang tidligere.

Det Kristin Halvorsen gjør, er å tegne et karikert bilde av partiet Høyre, for deretter å slå fast at slik blir det hvis dagens regjering fortsetter.

Dette er minst like dumt som når Erna Solberg truer med «den røde fare» om en regjering som SV vil være en del av. Vi står her overfor en form for språkbruk som bare er egnet til å skade både politikken og politikerne.

SVs nestleder Øystein Djupedal har uttalt til Dagens Næringsliv at årsaken til at norske politikere har et så dårlig omdømme, er at det er «langt mellom retorikk og virkelighet i norsk politikk». Uttalelsen vitner om en dyp selvinnsikt - ikke minst fordi den er så treffende for den ordbruken nettopp SVs nestleder ofte benytter seg av.

Kristin Halvorsen vet utmerket godt at det aldri vl bli ført noen form for ekstrem Høyre-politikk her i landet.

Og Erna Solberg vet like godt at det aldri kommer til å bli ført noen form for ekstrem SV-politikk her i landet om det skulle bli flertall for en rød-grønn regjering etter valget. Alle som har interesse for politikk vet at det ikke kommer til å bli flertall for en politikk med ekstreme utslag.

Her har faktisk Victor Norman under sin korte statsråd-tid observert noe som er svært sentralt i vår politiske hverdag - nemlig at det ikke var Høyre, men Kristelig Folkeparti som hadde mest makt i dagens regjering. Og det til tross for at det er Høyre som har flertall i regjeringen og er klart det største av de tre partiene som styrer landet.

Med dagens regjering vil flertallet på Stortinget alltid finne frem til løsninger som fortjener karakteristikken «moderat sentrumspolitikk».

Med en rød-grønn regjering vil flertallet på Stortinget alltid lande på løsninger som best kan karakteriseres som «moderat sentrumspolitikk».

Slik er det bare - og slik kommer det til å bli. Heldigvis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.