*Nettavisen* Nyheter.

Opposisjon i det blå

Høyre vil bruke mindre penger, Frp vil bruke mer. Men de aner ikke hva regjeringen vil.

15. mai. Tidligere var dette datoen da vi fikk svar på hvilke partier som hadde vunnet dragkampen om budsjettkronene. Etter uker med forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonspartiene kunne trøtte politikere melde om budsjettforlik, og revidert nasjonalbudsjett gikk veien til trykkeriet.

NA24 - din næringslivsavis

Men det var andre tider. Nå har opposisjonen lite kontroll over hva som kommer ut i budsjettet - revidert eller ikke. Nå er opposisjonspartiene i det blå om hva som kommer fra regjeringen.

- Kjedeligere sånn sett
- Det har jo blitt litt kjedeligere sånn sett. Men det har en viss sammenheng med at tidligere har det vært mindretallsregjeringer, og forventninger om at det ville foregå ting i Stortinget også i forkant av revidert, sier Svein Flåtten, som sitter for Høyre i Finanskomiteen.

- Jeg trives jo så lenge det er blått, men jeg har ikke verdens største tiltro til denne regjeringen, sier Frps Ulf Leirstein.

Selv om det ikke er ventet store overraskelser i årets utgave av revidert nasjonalbudsjett, vet ingen av dem mye om hva regjeringen har planlagt. Enige er heller ikke de to opposisjonskameratene om hva regjeringen bør gjøre i budsjettet.

Uenige om mer eller mindre penger
- Jeg forventer at det er en viss innstramming. Kristin Halvorsen bør stramme inn oljepengebruken og hjelpe Norges Bank litt med rentejobben. Nå kommer det ikke noe nytt budsjett før til høsten, med virkning fra 1. januar. Dermed bør det komme signaler om en strammere finanspolitikk, sier Flåtten.

Frp-kollegaen i Finanskomiteen vil derimot ha Halvorsen til å bla opp, blant annet til helsepolitikk, samferdsel og avgiftskutt.

- Det området vi har størst utfordringer til helsesektoren, så jeg håper det kommer noe for å hjelpe helseforetakene. Videre mener jeg at vi har enorme utfordringer i samferdsel. Spesielt veisektoren, sier Leirstein. Han ønsker seg også kutt i avgifter, blant annet for omregistrering av bil.

- Omregistrering av bil er mange ganger høyere enn det det koster for Biltilsynet. Kristin Halvorsen har lovet å rydde opp i dette, og få det over på selvkost, sier han.

- Rett skal være rett
Høyres Svein Flåtten sier at han gjerne hadde sett at regjeringen gjorde noe for å lette på situasjonen i arbeidsmarkedet.

- Det er bra hvis regjeringen kommer med tiltak for hvordan de skal skaffe mer arbeidskraft. Lempe på arbeidsinnvandringen, eller aller helst ved hjelp av skatteletter, sier Flåtten, før han legger til:

- Men rett skal være rett. Revidert er ikke arena for skatteletter.

Mer til kommunene
Ifølge NTB vil ikke regjeringen brenne av milliardbeløp i forslag til revidert budsjett. Blant annet skal det ligge en bevilgning til helseforetakene på 700 millioner kroner, som allerede er vedtatt i Stortinget.

Jens Stoltenberg har lovet mer penger til kommunene. Forrige uke sa han til landets ordførere at overføringene til kommunene vil ligge en og en kvart milliard kroner høyere enn tidligere beregnet. Overføringene vil komme i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, ifølge Stoltenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.