*Nettavisen* Nyheter.

Opptur for Erna, kraftig fall for Jens

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Høyre går mest frem, mens Arbeiderpartiet går på en solid smell i desember. - Dette viser at en valgseier ikke kommer av seg selv, sier Jens Stoltenberg.

07.12.04 10:10

Årets siste partibarometer er det første som er tatt opp etter budsjetthøsten i Stortinget.

Ikke siden mars i år har Arbeiderpartiet gjort det dårligere på baromeret som TNS Gallup har laget for VG og TV 2.

Partiet går tilbake med hele 4,5 prosentpoeng til 27,5 prosent, og er dermed for første gang på ni måneder langt under den magiske 30 prosent-grensen.

Gevinsten borte
Mens folk er i gang med julehandelen må Jens Stoltenberg konstatere at han leder et parti som sliter i kraftig motvind. Oppslutningen om Arbeiderpartiet har de siste åtte månedene svingt som en pendel rundt 30-tallet, men bakgrunnstallene til partibarometeret i desember viser at Ap nå gjør det dårligere i alle velgergrupper i forhold til tidligere i høst.

- Det er sånn at vi har gått litt opp og litt ned og litt opp og litt ned, målingene er litt sånn laksetrappaktig, sier Ap-leder Jens Stoltenberg i et forsøk på å forklare den kraftige tilbakegangen.

HTML EMBED
Hvem ville du stemt på hvis det var valg i dag?
Ap
Høyre
Frp
KrF
SV
Venstre
Sp
RV
Andre

Se resultat

Han er slett ikke begeistret over at den behagelige medvinden partiet har hatt gjennom høsten, nå har løyet.

Ap mister unge velgere
Arbeiderpartiet har mistet noe av draget de tidligere i høst har hatt på de yngste velgerne. Siden november har partiets oppslutning blant velgere under 30 år falt fra 25 til 16 prosent. Det gjør at Ap denne gang bare er det fjerde største partiet blant de yngste velgerne.

- Det viktigste er at dette er et varsel om at en valgseier ikke kommer av seg selv. Det må jobbes for å sikre at vi får en ny regjering i september, sier Stoltenberg til TV 2.

- Det er særlig de unge velgerne som nå vender dere ryggen?

- Ja, da får vi jobbe litt med det, sier han.

Ap har også dårligere drag på sine egne velgere fra sist, og har begynt å miste tidligere velgere til Høyre og henter færre velgere fra andre partier enn for bare en måned siden. Da hadde Ap angrepet regjeringen for flere av forslagene i statsbudsjettet, men ennå ikke fortalt hva de selv ville gjøre i sitt alternative statsbudsjett.

Ernas opptur
Etter å ha slitt kraftig med draget på velgerne like etter at statsbudsjettet ble lagt frem, kan Høyre-leder Erna Solberg igjen smile over partibarometeret. Høyre går mest frem med hele tre prosentpoeng til 18,5 prosent. Det er likevel ikke mer enn hva partiet hadde like før regjeringen la frem statsbudsjettet.

Finansminister og nestleder i Høyre, Per-Kristian Foss mener partibarometeret er velgernes dom over statsbudsjettet.

- Nå har jo alle partiene på Stortinget lagt kortene på bordet. Budsjettene er presentert og da er jeg fornøyd med at vi faktisk går frem på det grunnlaget, sier Foss til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at tidligere velgere i større grad enn for en måned siden slutter opp om partiet. Partiet mobiliserer yngre velgere i større grad enn på lenge, og er igjen klart største parti blant velgere mellom 30 og 44 år. Derimot sliter Høyre med de middelaldrende velgerne. Høyre står svært lavt i kurs blant velgere nord for Dovre. I de fem nordligste fylkene får partiet en oppslutning på linje med regjeringslillebror KrF.

Fortsatt rødt flertall
Med et valgresultat som partibarometeret for desember tyder på, ville det vært flertall for regjeringsskifte i det nye Stortinget. Arbeiderpartiet ville kapret 48 mandater (+5), Frp 34 (+8), Høyre 33 (- 5), Kristelig Folkeparti 11 (- 11), Senterpartiet 10 (som i dag), Sosialistisk Venstreparti 32 (+ 9), Venstre 1 (- 1) mens Kystpartiet ville falt ut av Stortinget. Beregningene er foretatt ved hjelp av mandatfordelingsprogrammet Celius, ut fra den nye valgloven med 169 mandater, mot dagens 165.

Ap-leder Stoltenberg er glad for at de to andre partiene i det sosialistiske regjeringsalternativet holder stillingen, selv om han selv leder et parti i tilbakegang.

- Jeg er glad for at det fortsatt er flertall for regjeringsskifte, men er opptatt av å få et enda sterkere Ap, sier Stoltenberg.

Mandatberegningene viser at de tre partiene som utgjør det sosialistiske alternativet ville fått 90 mandater med et slikt valgresultat, mot de ikke-sosialistiske partienes 79.

- Det er et sosialistisk flertall på denne målingen, så det er ingen grunn til å slappe av for våre tillitsvalgte, sier Høyres nestleder Per-Kristian Foss.

- Har du reell tro på at dere kan beholde makten etter valget?

- Ja det har jeg. Jeg tror det er mulig, særlig når vi får lagt budsjettstøyen bak oss, og vist hvordan dette i praksis virker til beste i økonomien, sier Foss.

Frp frem etter forliket
Fremskrittspartiet går frem med 1,5 prosentpoeng til 19 prosent på det første partibarometeret som er tatt opp etter høstens budsjettforlik med regjeringspartiene i Stortinget. Partiet har igjen godt drag på de yngste og velgere over 60 år.

Frp-formann Carl I. Hagen tror partiet belønnes blant annet for å ha opptrådt ryddig under forhandlingene om neste års statsbudsjett.

- Jeg tror i hvert fall at noen velgere har satt pris på at de ikke-sosialistiske partier, de borgerlige partier, fant en løsning på budsjettet, sier Hagen til TV 2.

Han mener også at Arbeiderpartiet straffes av velgerne for sin opptreden rundt statsbudsjettet.

- Det er kanskje sånn at man har vært noe lei av skrikingen, hylingen og protestene fra SV og Ap når de selv ikke har hatt noen bedre alternativer, sier Hagen.

Lojaliteten til Frp blant tidligere velgere er ifølge bakgrunnstallene til partibarometeret svakt økende. Ved et valg i dag ville de ha mobilisert noen flere hjemmesittere enn hva de var i stand til på partibarometeret for en måned siden.

Magneten Halvorsen
Sosialistisk Venstreparti krabber oppover igjen på partibarometeret, denne gang med 0,5 prosentpoeng til 18 prosent. Det eneste partiet som klarer å ta velgere som stemte SV ved forrige valg er nå Arbeiderpartiet, men det er likevel flere tidligere Ap-velgere som sier at de vil stemme SV ved et valg i dag.

Kristin Halvorsen sørger for at 52.000 velgere som stemte på regjeringspartiene eller Frp ved forrige valg i dag ville ha stemt på hennes parti. Det er på denne måten hun sikrer at det også på partibarometeret i desember er et solid sosialistisk flertall med 90 mandater mot de ikke-sosialistiske partienes 79.

Arbeiderpartiet henter flere tidligere ikke-sosialistiske velgere, men opplever samtidig at flere av egne går over til ikke-sosialistisk side, slik at nettotallene blir lavere.

I skyggenes dal
Kristelig Folkeparti går tilbake med 0,5 prosentpoeng til 6 prosent på årets siste partibarometer. Bakgrunnstallene viser at KrF igjen er det partiet med klart lavest lojalitet. Partiet mister noen av sine velgere for fire år siden til regjeringspartner Høyre, mens Carl I. Hagens forsøk på å lokke til seg kristne velgere ikke har hatt noen målbar effekt.

Venstre sliter fremdeles med tilværelsen under sperregrensa, men kan notere en forsiktig fremgang på 0,5 prosentpoeng til 3,0 prosent. Partiet har igjen fått vekket til live en del av velgerne som stemte på dem ved forrige valg, men må konstatere at en av tre Venstre-velgere fra sist sier de ville ha stemt på et parti som ønsker regjeringsskifte.

Hagas retrett
Senterpartiet får med en oppslutning på 6,0 sitt beste partibarometer siden planene om å danne en trepartiregjering etter neste valg ble kjent. Bakgrunnstallene kan tyde på at partiet nå har like mange velgere over 60 år som under 60 år.

Flere sentrale Sp-topper har de siste ukene dempet inntrykket av regjeringsambisjoner. Dette kan ha bidratt til at Senterpartiet får en fremgang på 0,5 prosentpoeng.

For første gang siden regjeringsplanene ble kjent, er Sp over partileder Åslaug Hagas egen smertegrense for å gå inn i en rød-grønn regjering. Det var i et intervju med TV 2 Nyhetene 20. august i år at Haga satte smertegrensen på 5,6 prosent, det samme partiet fikk ved forrige Stortingsvalg, for å bringe partiet inn i en regjering etter neste stortingsvalg.

Kvinnekampen
I Akershus kjemper Senterpartiets leder Åslaug Haga en kamp mot KrFs tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland om et og samme stortingsmandat. Også denne gangen er det Svarstad Haugland som trekker det lengste strået.

Ifølge mandatberegningsprogrammet Celius kaprer hun det ene utjevningsmandatet i Akershus, mens Senterparti-lederen heller ikke denne gang ville klart å kapre plass på Stortinget. Hun har ikke vært inne på disse beregningene siden før påske. Derimot ville Senterpartiets ideolog Per Olaf Lundteigen kommet inn på utjevningsmandat fra Buskerud.

Venstre berger en stortingsplass med et nødskrik. Ifølge mandatberegningsprogrammet er det i Oslo. Dermed sender det Venstre-leder Lars Sponheim ut av Stortinget. KrFs partileder Dagfinn Høybråten ville ifølge beregningsprogrammet kommet trygt inn på Stortinget fra Rogaland, og fått med seg partifellen Bjørg Tørresdal på utjevningsmandat.

Om barometeret
Partibarometeret er tatt opp i perioden 29. november - 5. desember ved telefonintervjuing av TNS Gallup, på oppdrag for VG og TV 2.

941 personer med stemmerett er intervjuet. 72,9 prosent av de spurte oppga partipreferanse. Feilmarginen er mellom +/- 1 og +/- 3,5 prosentpoeng, størst for de største partiene. Barometeret er basert på spørsmål om partipreferanse i dag og partipreferanse ved stortingsvalget 10. september 2001.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.