RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
VIL HA BILFORBUD: Oslo Ap vil forby alle biler som ikke har nullutslipp innen 2035. Illustrasjonsbilde: Kø på E18 ved Skøyen i 2011.
VIL HA BILFORBUD: Oslo Ap vil forby alle biler som ikke har nullutslipp innen 2035. Illustrasjonsbilde: Kø på E18 ved Skøyen i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

Oslo Ap vil forby alle bensin- og dieselbiler

All biltrafikk inn til hovedstaden må skje med nullutslippskjøretøy. Bensin- og dieselbiler må forbys senest innen 2035, mener Oslo Ap.

– I forslaget vårt skriver vi senest innen 2035, men det må betraktes som et symbolsk årstall. Vi er ikke firkantet på det. Det kan hende at noen synes det er for lenge til eller omvendt, sier leder Jan Bøhler i Oslo Ap og nestleder Grete Haugdal til Dagsavisen ifølge NTB.

Forslaget er del av Oslo Arbeiderpartis utkast til ny miljøpolitikk, utarbeidet av en arbeidsgruppe med Haugdal og Oslo AUF i spissen. Forslaget skal fremmes under Oslo Aps årsmøte denne helgen.

Haugdal og Bøhler mener det er behov for sterkere virkemidler for å redusere lokal helseskadelig luftforurensning og utslipp av klimagasser. Bøhler bedyrer at forslaget ikke er et angrep på bilen.

– Vi vil at folk skal ha frihet til å bruke bil, men i Oslo og de andre store byene er det ikke liv laget for sterkt forurensende biler i framtiden. Vi må nå sette en klar grense, akkurat som ved innføringen av røykeloven, for hvor lenge vi skal kunne kjøre inn i Oslo med slike biler. Ved å gjøre det vil både bilistene og bilfabrikantene få mulighet til å omstille seg, slik at vi får en overgang til biler som ikke forurenser, sier Bøhler.

Forsker Erik Figenbaum ved Transportøkonomisk institutt mener det per i dag er umulig å forutsi når nullutslippsbiler blir vanligere enn fossilbiler. Han minner om at biler har lang levetid.

– Derfor vil det nok fortsatt være bensin- og dieselbiler på veiene i 2035, sier Figenbaum. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere