RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Papirmølle i fattige land

Sist oppdatert:
Hvorfor tar det et halvt år å starte en pølsebod i noen av verdens fattigste land?

(NA24-KOMMENTAR): Når befolkningen lever på sultegrensen, skulle man tro man hadde annet å drive med enn å administrere bunker av skjemaer hvis noen vil starte en pølsebod.

Men faktum er at byråkratiske reguleringer av næringslivet er mye mer omfattende i fattige land enn i rike. Det fremgår av Verdensbankens temaside Doing Business.

Her har man laget en samleindeks over hvor lett det er å drive bedrifter i ulike land. Lettest er det i Singapore, fulgt av New Zealand og USA. Norge ligger på niendeplass, ned fra åttendeplass året før.

På bunnen av listen ligger Eritrea, Kongo-Brazzaville, Chad, Guinea-Bissau, Øst-Timor og Kongo.

Tøft for gründere
Denne listen er basert på en rekke indikatorer, men aller mest slående er kanskje de delmålingene som dreier seg om hvor lett det er å starte en ny virksomhet.

I Kongo må man gjennom 13 prosedyrer og beregne 155 dager for å starte en bedrift. I Guinea-Bissau må man påregne 17 prosedyrer og 233 dager. For Norge er det fire prosedyrer og 13 dager.

Kostnaden for å etablere en bedrift i Kongo er nesten fem års bruttonasjonalprodukt pr. innbygger. I Guinea-Bissau må du skyte inn en minimumskapital tilsvarende mer enn ti års BNP pr. innbygger.

Hvis man overfører Guinea-Bissaus kapitalkrav til Norge, ville minste aksjekapital for et norsk aksjeselskap vært nesten 5 millioner kroner i stedet for 100.000 kroner.

Dette er selvsagt helt ødeleggende for verdiskapning og vekst i en økonomi. I praksis drives småbedriftene oftest svart, noe som gjør det vanskelig å ekspandere og ødelegger landets skattegrunnlag.

Reguleringer gir korrupsjon
Hvorfor er det slik? En nøkkel er nok å finne i antikorrupsjonsorganisasjonen Transparceny Internationals korrupsjonsindeks. Ikke overraskende finner man at land med mange stengsler for næringslivet også er blant de mest korrupte. Land hvor det er lett å drive bedrifter, er også lite korrupte.

Jo vanskeligere det er å gjøre ting etter boken, jo større er mulighetene for korrupte byråkrater, som kan hjelpe til mot en liten bestikkelse.

Derimot vil ingen finne på å bestikke noen i Brønnøysundregistrene for å starte et selskap i Norge.

Lyspunkter
Men alt er slett ikke håpløst. Verdensbanken har utarbeidet denne statistikken siden 2001, og man ser en positiv utvikling. De endringene som registreres går i overveiende grad i positiv retning, og i det siste har reformene også skutt fart i Afrika, som lenge hang etter.

Fra 2005 til 2006 gjorde 43 land det lettere å starte en bedrift. Bare i to små land, Palau og Swaziland, ble det vanskeligere.

Det er oppløftende. Hvis fattige land klarer å strømlinjeforme regler og byråkrati og begrense korrupsjonsmuligheter, vil det være mye viktigere enn all verdens utviklingshjelp.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Boligkjøp er gambling
Filialland fullt av hovedkontorer
Flere velger flat skatt
Sentralbank slakter garantert sparing
Røkke pynter med svensker
Energiske subsidiesluk
Slik taper du på børsen
Svindlere vil overta verden
Avslører luseavkastning
Hvor skal boligprisene?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere