RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pengebingen reddet LO

Foto: Ole Berthelsen (NETTAVISEN)
Sist oppdatert:
LO kan takke milliardformuen, som hindret blodrøde tall.

Både LO og NHO kan takke avkastning fra milliardformuen for plussresultat i år. Begge de store arbeidsorganisasjonene ble reddet av finansene. Det viser 2006-tallenes klare tale.

NA24 - din næringslivsavis

- LO har en bunnsolid økonomi og store verdier, sier fungerende informasjonssjef i LO, Øyvind T. Hansen til NA24.

Det er store penger involvert når landets hovedparter i arbeidslivet leverer sine regnskaper. LO, med sine 830.000 medlemmer hadde inntekter i fjor på 339 millioner kroner, men med kostnader på 349 millioner kroner endte organisasjonen med et driftsunderskudd i fjor på nær ti millioner kroner.

For motparten, NHO, var inntektene på 450 millioner kroner, mens driftskostnadene var 471 millioner. Dermed måtte de bokføre et driftsunderskudd på 21 millioner kroner. Det er en resultatforverring på 50 millioner kroner fra 2005. Økte driftsutgifter i forbindelse med flytting og oppussing er årsaken.

Milliardformuer gir avkastning
Men begge de to organisasjonene har betydelige milliardformuer og reddes av avkastningen av disse. For LOs del er det eierandelen i selskaper som A-pressen og Sparebank1.

NHO har nemlig et årsresultat på 462 millioner kroner, mot et resultat i fjor på 549 millioner kroner. Millionoverskuddet kan de takke finansinntekter på 488 millioner for. Det er avkastningen fra det 3,3 milliarder kroner store kampfondet som bidrar aller mest. Der regner det ned 417 millioner kroner på bunnlinjen. Arbeidsmiljøfondet på 620 millioner kroner bidrar også med god avkastning. Totalt har NHO en egenkapital på 4,1 milliarder kroner.

- Resultatsvekkelsen skyldes en kombinasjon av høyere erstatningsutbetalinger, lavere finansavkastning og økte driftskostnader, heter det i NHOs årsrapport.

Kampfond mot kampfond
Konfliktfondets størrelse skal være på minimum 2,5 prosent og maksimum 3,75 prosent av den samlede beregnede lønnsmassen i NHOs medlemsbedrifter som er omfattet av tariffavtalen. I 2005 var underdekningen 155 millioner kroner, men på grunn av gode finansinntekter i fjor, er det nå snudd til en overdekning på 250 millioner kroner.

- Vi har bygd opp et stort og sterkt kampfond, og du skal stå tidlig opp om morgenen for å svekke det, sier Hansen.

Viktig med stort fond
- Det er viktig at vi har et stort fond, men det vil aldri stå på økonomiske midler for å gjennomføre en konfliktsituasjon, legger han til.

Dermed har NHO mer på bok enn LO, som har en total egenkapital på drøye tre milliarder kroner, hvor det såkalte kampfondet utgjør 750 millioner kroner.

Totalt ga LOs fond og bankinnskudd finansinntekter på 48 millioner kroner. I tillegg kommer inntekter fra tilknyttede selskaper. I all hovedsak er dette A-pressen, hvor LO eier 35 prosent. Utbytte fra mediekonsernet ga LO 38 millioner kroner å spe på regnskapene med og totalt var LOs årsresultat på 140 millioner kroner.

Nøkkeltall:

Inntekter

Driftsresultat

Årsresultat

Egenkapital

NHO

450

-21

462

4569

LO

339

-10

140

3010

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere