RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/EPA

Pensjonsfondet provoserer USA

Sist oppdatert:
USAs ambassadør varsler reaksjoner på at Statens pensjonsfond har trukket seg ut av Wal-Mart.

- Det er bekymringsfullt og vi vil på en eller annenmåte reagere. Investeringene bør ikke styres av politikk, men av kommersielle regler, sier USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney, til Dagbladet. Han vil ikke presisere hva slags reaksjoner som kan bli aktuelt.

I en uttalelse fra Finansdepartementet datert 6. juni vises det til «grove/systematiske brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettighter» i Wall-Mart, som er verdens største selskap innen detaljhandel.

Etikkrådet viser til bruk av mindreårig arbeidskraft, farlige eller helseskadelige arbeidsforhold, overtid uten kompensasjon og systematisk diskriminering av kvinner når det gjelder lønn. Whitney mener dette er en meget alvorlig anklage.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) avviser at Finansdepartementet gjør politiske vurderinger når de bestemmer hvilke tilrådninger fra Etikkrådet som skal følges Hun sier Finansdepartementet forholder seg til selskaper og ikke land, og påpeker at 40 prosent av oljefondet fortsatt er i amerikanske selskaper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere