RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pensjonsjuks over 60.000 kroner = fengsel

Sist oppdatert:
Høyesterett slår fast at pensjonsjuks over 60.000 kroner skal straffes med fengsel.

Det innebærer at stortingsrepresentantene som Riksrevisjonen mener har fått for mye i pensjon kan risikere fengselsstraff hvis de blir politianmeldt.

- En Høyesterettsdom fra 2006 og en Høyesterettsdom fra i år tilsier at bedrageri for folketrygden over 60.000 kroner som hovedregel skal dømmes med ubetinget fengsel. Dette gjelder også pensjon, sier direktør for innkreving og kontroll i NAV Magne Fladby til Nettavisen.

- Bør politianmeldes
Lederen i Stortingets pensjonsstyre, Sigvald Oppebøen Hansen (Ap) mener at Stortingets presidentskap eller administrasjon må politianmelde stortingspolitikere som eventuelt har fått for mye pensjon fordi de har unnlatt å oppgi inntekter.

Riksrevisjonen mener at hele åtte stortingspensjonister kan ha fått for mye pensjon fordi de har tjent for mye ved siden at pensjonen. Alle skal ha fått langt over 60.000 kroner for mye i pensjon. Riksrevisjonen mener at Anders Talleraas (H) har fått mest. Han skal ha fått hele 2,1 millioner kroner i uberettiget stortingspensjon.

Men skal stortingspensjonistene risikere straff må de først politianmeldes, deretter må etterforskningen avdekke at eks-politikerene har fått pensjon de ikke har hatt krav på, og at det har skjedd med forsett.

Politiet må kunne bevise at de bevisst har oppgitt uriktig inntekt til Stortinget, eller at de med forsett har latt være å opplyse Stortinget om endringer i sin egen inntekt.

Les også:Fikk 125 kr for mye - måtte betale 9000

- Plikt til å si ifra
I 2007 ble ti personer anmeldt av NAV for bedrageri av pensjonen. Fladby vil ikke kommentere saken om stortingspensjonen, men han sier at det generelt er viktig at folk har tillit til trygdesystemet.

- Dommene fra Høyesterett sier at hovedregelen skal være ubetinget fengsel fordi trygdesystemet er basert på tillit. Våre mottakere har en plikt til å si ifra om endringer. Det får de beskjed om i både i vedtaksbrevet og ved utbetalinger, sier han.

I dommen fra 2006 måtte en arbeidsledige 40-åring fra Midt-Troms sone 25 dager ubetinga fengsel etter å ha lurt til seg 116.783 kroner i arbeidsledighetstrygd som han ikke hadde krav på. Fra oktober 2004 til juli 2006 lot han være å føre alt lønnet arbeid opp på meldeskjemaene til Aetat. Dermed fikk han utbetalt dagpenger han ikke var berettiget til.

Riksrevisjonen mener at følgende stortingspensjonister har fått for mye pensjon:

Anders Talleraas (H) 2.142.140 kroner.

Erik Dalheim (Ap) 1.351.020 kroner.

Tore Austad (H) 638.550 kroner.

Magnus Stangeland (Sp) 536.195 kroner.

Thorbjørn Berntsen (Ap) 503.250 kr.

Kjell Magne Bondevik (KrF) 194.370 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere