*Nettavisen* Nyheter.

Petersen nektet å si hvor han var

Utenriksdepartementet nektet først å opplyse om når utenriksministeren kom på jobb etter at monsterbølgen skyllet inn over Sørøst-Asia. Statsministeren nektet også å si når han ble varslet.

05.01.05 16:38

* Statsministeren vil ikke opplyse hvor lang tid det tok før han ble varslet om flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

* TV 2 Nettavisen får ikke vite hvem som var på Statsministerens kontor de første dagene, mens Bondevik var på juleferie i Molde. Det tok over to døgn fra meldingene om katastrofen kom til Bondevik avbrøt ferien.

* Utenriksminister Jan Petersen vil ikke informere om når han kom på jobb i utenriksdepartementet, og heller ikke opplyse nøyaktig tidspunkt for når han ble varslet.

Viser til Stortinget
Regjeringen holder tilbake informasjon om krisehåndteringen av hensyn til Stortinget, opplyser informasjonssjef Øivind Østang ved Statsministerens kontor.

- Det er ikke riktig av oss å gå ut med detaljer før vi gir opplysningene til Stortinget. Vi ønsker ikke å starte en evaluering gjennom ulike redaksjoner. Det er et klart signal fra regjeringen, sier Østang til TV 2 Nettavisen.

Han viser til den varslede evalueringen av regjeringens håndtering av katastrofen, som skal skje i samarbeid med partiene på Stortinget.

- Av respekt for Stortinget gjør vi det på denne måten, sier Østang.

Samkjørt
Pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i Utenriksdepartementet bekrefter at heller ikke Petersen ønsker at detaljerte opplysninger skal komme ut til offentligheten foreløpig.

Hun viser til at statsminister Kjell Magne Bondevik skal holde en redegjørelse i Stortinget mandag.

UD vil ikke oppgi tidspunktet for når Petersen ble varslet, men anslår det til «tidlig på formiddagen» søndag 2. juledag.

De første meldingene om katastrofen kom i norske nyhetsmedier ved 06-tiden samme morgen. Sandsten vil ikke si når Petersen kom til departementet etter å ha blitt varslet.

- Det er ikke nødvendigvis et vesentlig punkt. Det viktig at han var involvert i beslutningsprosessen fra første stund, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Regjeringen holdt den første pressekonferansen etter ulykken torsdag 30. desember.

Operativ på juleferie
Statsminister Kjell Magne Bondevik var på juleferie i Molde da katastrofen skjedde, der han blant annet feiret sin fars 100-års dag. Men han var operativ, understreker Statsministerens kontor.

- Bondevik hadde løpende telefonkontakt med kontoret fra formiddagen andre juledag, og var hele tiden operativ fra Molde til han kom til Oslo tirsdag kveld, sier informasjonssjef Øivind Østang.

- Bondevik ble informert om formiddagen samme dag, sier statssekretær for pressesaker, Gunnar Husan til TV 2 Nettavisen.

- Kan du si mer presist når på formiddagen?

- Nei, formiddagen er presist nok.

På teater
Regjeringen varslet mandag at de norske myndighetenes opptreden i forbindelse med flomkatastrofen skal evalueres.

I Sverige har utenriksminister Laila Freivalds fått sterk kritikk for ikke å ha vist seg i departementet før 30 timer etter katastrofen. I mellomtiden rakk hun blant annet å få med seg en teaterforestilling.

Det norske Utenriksdepartementet opplyser at det vil komme mer informasjon på nettet om flomberedskapen onsdag eller torsdag, men det er uklart hva denne informasjonen vil omfatte.

34 timer
Etter en runde med telefoner til Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor fikk TV 2 Nettavisen nye opplysninger onsdag. Da opplyste UD at Petersen kom på jobb først mandag, 34 timer etter at de første meldingene om katastrofen var ute.

Statsminister Kjell Magne Bondevik ble første gang varslet på telefon av regjeringsråd Nina Frisak om formiddagen andre juledag, og var på Statsministerens kontor fra onsdag morgen 29. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.