*Nettavisen* Nyheter.

Pinlig gransking av Røkke-handel

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Kjell Inge Røkke dumpet milliardrisiko på staten, og granskingen som varsles er en vits.

07.04.09 09:53

Det er en grunn til at Kjell Inge Røkke er milliardær og at tidligere næringsminister Dag Terje Andersen ikke er det.

Til nå har denne lærdommen kostet staten - det vil si skattebetalerne - rundt fire milliarder kroner i verdifall på Aker Holding-aksjene staten kjøpte fra Røkke.

Dessverre blir man ikke alltid klok av skade. De siste dagers hendelser viser at den naive staten fortsatt blir rundlurt av den smarte industrigründeren.

Les også:Smarte Røkke lurer staten

Røkkes siste trekk er å dumpe ny milliardrisiko over på staten ved å hoppe bukk over styrebehandling og forhindre grundig saksbehandling på statens side.

Les Akers beskrivelse av handelen her:Aker selger industrielle byggesteiner, utvider Aker Solutions' fundament for vekst.

Tilbake står en ny næringsminister - denne gang Sylvia Brustad - og lurer på hva som har truffet henne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Enkelt sagt har Røkke dumpet et milliardtap over på staten, bak statens rygg, uten at næringsministeren har forstått hva som skjedde.

Les også:Tidligere Røkke-direktør ledet vurderingen

Likevel tyder mye at på Røkke denne gang har vært for frekk og at han har undervurdert motstanden.

Spørsmål kan stilles til om styret i Aker Holding har sovet eller om de er ført bak lyset, og det er lite tillitsvekkende at selskapets svar først var en granskning ledet av styreleder Kristin Krohn Devold.

Så mye mer tillitsvekkende er det ikke at man nå har byttet ut Krohn Devold med statens sovende representant, Berit Kjøll.

Det blir bukken til havresekken.

På den annen side er det heller ikke tillitsvekkende at næringsminister Sylvia Brustad også vil granske seg selv.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Bare smak på følgende uttalelse: - Jeg har nå satt i gang en egen uavhengig gjennomgang av prosessen rundt transaksjonene i Aker Solutions. Jeg er opptatt av at gjennomgangen skal være uavhengig og at det ikke kan stilles spørsmål om habilitet. Derfor foretar staten nå en egen vurdering i tillegg til den Aker Holding har bedt Aker Solutions sette i gang, sier nærings- og handelsministeren i en pressemelding.

Staten skal altså foreta en egen vurdering? Uavhengig og uavhengig...

Nå har næringsministeren bestemt seg for å legge granskingen ut på anbud, så et er et visst håp om at man lander på eksterne eksperter med ryggrad. Inntil videre får vi la tvilen komme tiltalte til gode.

Men en ting fremstår som temmelig klart: Kritikerne hadde rett i sin kraftige skepsis til at staten satset milliardbeløp på å bli nikkedukke for Kjell Inge Røkke og Aker.

Allerede fra starten fremsto kjøpet som lite gjennomtenkt. Røkke har alltid vært egenrådig og han har konsekvent gjort gode handler med seg selv.

Derfor er Kjell Inge Røkke milliardær og ikke Dag Terje Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag