Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Piratene» fikk drahjelp av Snowden

Foto: (Piratpartiet)
Sist oppdatert:
Hadde skolevalget vært avgjørende, ville partiet fått 8 stortingskandidater.

Vanligvis pleier skolevalgene å handle om særpartier fra ytterfløyene i større grad enn i stortingsvalget. Miljøpartiet de Grønne var spådd et knallvalg i år, men til tross for en stor framgang fra fire år siden, så kom de ikke over sperregrensen med sine 3,7 prosent etter stemmeopptellingen tirsdag ettermiddag.

I år var den store overraskelsen oppslutningen rundt Piratpartiet. De kapret 4,3 prosent av ungdomsstemmene og ble dermed Norges 6. største parti, selv om partiet har vært svakt representert i debattene.

Hvis skolevalget hadde vært tellende, ville de fått 8 representanter på Stortinget til høsten, ifølge NRKs beregninger. Det er flere enn både KrF, Rødt og Senterpartiet.

- Du kan jo gjette hvordan det var på kontoret etter at vi fikk resultatene. Det var kjempestemning, sier 1.-kandidat for Piratpartiet i Oslo, Øystein Jakobsen til Nettavisen.

Siden Piratpartiet ble stiftet i desember 2012 har Jakobsen jobbet iherdig for sine kjernesaker, som er frihet og personvern på internett.

Han forklarer grunnen til at partiet har fått så stor støtte fra ungdommen, med at de eldre ikke benytter seg av de samme kanalene for å tilegne seg informasjon.

Lurer du på hva du skal stemme? Ta Nettavisens valgomat her.

Vil legalisere deling
- De eldre bruker kabel-TV og NRK for å få informasjon. Skolevalget viser at vi har nådd ut til et yngre publikum ved hjelp av sosiale medier på internett og debatt i nettavisene, sier pirat-kapteinen.

Partiets grunnprinsipper er «full åpenhet i statsforvaltningen, personvern på internett, samt mer og bedre bruk av IT og teknologi for å få til et best mulig demokrati.»

Ikke overraskende ønsker partiet også en storstilt revisjon av åndsverkloven.

De vil avkriminalisere privat og ikke-kommersiell deling av åndsverk, siden «håndheving av slike forbud nødvendigvis må medføre et overvåkningssamfunn.»

Piratpartiet ble stiftet i 2012 og er det yngste partiet som deltar i valget. De slipper sjelden til i debattene, og blir sjelden tatt på alvor av mediene og valgekspertene.

Les mer om hva partiet mener i Piratpartiets program.

Ifølge Jakobsen har partiet ingen ideologisk preferanse mot høyre- eller venstresiden på Stortinget.

- Hvis jeg kommer i en sitiuasjon der partiet står på vippen, så vil jeg velge en demokratisk løsning på hvilken retning vi skal ta. Votering på internett blant det norske folket eller partiets medlemmer, er en mulig løsning, sier han.

- Nerder på en datakonferanse
Valgforsker Frank Aarebrot sa følgende til NRK om stortingslisten til partiet:

- Dette minte meg om en gjeng med nerder på en datakonferanse, med dataspill og halvspiste, kalde pizzastykker rundt seg.

- Det er en stereotyp som jeg ikke vil vedkjenne meg, og det er enten kunnskapsløs eller en sleivkommentar. Man er ikke nerd fordi man er på Facebook, svarte partileder Jakobsen på utspillet.

Han mener dessuten at i 2013, så er «nerd» en hedersbetegnelse.

- Det gjelder noen som er lidenskapelig opptatt av noe, enten det er fotball eller teknologi. Jeg vil si til Aarebrot at det kanskje er på tide at han flytter seg inn i det 20. århundre.

Jakobsen hevder at Wikileaks-saken og overvåkingsskandalen som ble avdekket av den mye omtalte analytikeren Edward Snowden, er noen av hovedårsakene til partiets kjemperesultat på skolevalgene. Han mener at ungdommen nå har fått øynene opp for overvåkingen fra myndighetene.

- Vi har fått kjempedrahjelp fra Arbeiderpartiet og NSA. Snowden-saken viste oss at det vi har advart mot i mange år bare var toppen av isfjellet, og selv ikke vi kunne forestilt oss at det var så ille, sier han.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!