RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet må rydde opp i passkøene

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Trenger du nytt pass, kan du vente deg et mareritt. Nå må politiet rydde opp i pass-skandalen.

Det koster en formue å få nytt pass, og politiet burde ha god statistikk over hvor mange som trenger nytt pass - og når.

Et normalt år utstedes det rundt 650.000 pass her i landet, og det er naturlige topper i forbindelse med ferie. Det burde la seg planlegge fra år til år.

Likevel har etaten klart å pådra tusentall av nordmenn tusenvis av tapte arbeidstimer. Eksempler hvor folk har kommet åtte og blitt sendt hjem med uforrettet sak klokken 14.00, er ikke unike.

Og det verste er at pass-utstedelser gikk smertefritt før politiet omorganiserte.

Allerede i starten av juni var Nettavisen på Politiethuset på Grønland:Her venter 243 på nytt pass.

Siden har en rekke aviser i Norge påvist det samme.

Asker og Bærum Budstikke forteller om 80 i pass-kø: - Det nye pass-systemet bryter sammen og køene øker, skrev avisen 23. juni.

Klagesangen er likedan stort sett over hele landet, og det er ganske utrolig at politiet ikke klarer å dimensjonere systemet slik at dette kan gjøres uten timer i kø for de uheldige. Oslo-politiet utsteder rundt 80.000 pass årlig - og stort sett varierer det mellom 350 og 600 pass daglig, ifølge Aftenposten.

I Oslo skyldes køene trolig både at man har sentralisert utstedelsen til bare en politistasjon (før kunne man gå flere steder og unngå køen) - og at man har innført et nytt system for utstedelse av såkalte biometriske pass. Det må være lov å spørre hvor smart det var å gjøre begge deler rett før sommeren og om man overhodet legger vekt på publikums ønsker når man velger en slik timing.

På politiets hjemmeside står det daglig om problemer med passweb - og flere av politidistriktene har rett og slett måtte stenge passkontorene.

- Oslo politidistrikt bekalger dette på det sterkeste overfor de som oppsøker passkontoret i Politihuset, heter det på hjemmesiden.

I Asker og Bærum har man nå valgt å gå tilbake til det gamle systemet, og der anbefaler man at pass-søkerne tar med seg bilder.

Nå melder Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) at «vi mener nå å ha funnet årsakene til problemene med PassWeb».

Vi håper de har rett, og uansett får man nå sette inne ekstrastyrker slik at køene som har hopet seg opp, kan avvikles. Det er ille at publikum straffes når politiet åpenbart har gjort en dårlig jobb.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere