*Nettavisen* Nyheter.

Politikerglans til salgs

En sirkusbillett er alt som trengs for å kjøpe en topp-politikers fulle og hele oppmerksomhet.

25.08.06 15:24

NA24 avdekket tidligere denne uken at Carl I. Hagen fikk betydelig pengesummer, i tillegg til meget god reklame fra Se og Hør i forbindelse med hussalget sitt.

NA24 - din næringslivsavis

Hagen slapp ukebladet inn i sin egen stue, og honoraret har skapt stor debatt. I det politiske miljøet har nyheten slått ned som en bombe. Men kommentarene har vært få fra politisk hold, og de fleste politikerne på Stortinget har ikke ønsket å kommentere saken.

Les NA24-kommentar: Bort med klovnenesen?

Gratisbilletter
Faktum er at en rekke fremstående og kjente politikere ikke går av veien for å bli gode reklamefigurer for diverse arrangementer. I perioden fra 2003 til i dag er flere politikere blitt avbildet i forbindelse med for eksempel sirkus-forestillinger og lignende i Se og Hør.

Det leserne gjerne ikke vet, er at politikerne ikke har betalt en krone for inngangsbillettene - som svært ofte er til de beste plassene. Flere fremstående politikere har bare fått en invitasjon og gratisbilletter, og Se og Hørs fotograf har knipset dem på vei ut eller inn. Gratisbilletten som arrangøren har skjenket politikeren blir omskapt til svært god og verdifull reklame på redaksjonell plass i Norges største ukeblad.

- Jeg har virkelig respekt for så store dyr

Dagfinn Høybråten etter sirkusbesøk

Har du tips om politikere som har fått gratisgaver? Ta kontakt med NA24.

LES OGSÅ: - Dette gjør alle

Dagfinn på Sirkus
I august i fjor kunne Se og Hør melde at daværende arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) sammen med daværende miljøvernminister Børge Brende (H) tok med seg sin familie på Cirkus Merano. Overskriften ble selvsagt: «Snabelaktig minister-moro»:

- Dette var moro! Men jeg har virkelig respekt for så store dyr, humret Høybråten til Se og Hør.

...og på Tusenfryd
Men det er ikke første gang Høybråten koser seg med familien på gratis billetter. Han kunne i april samme år ta med seg familien til fornøyelsesparken Tusenfryd. Han var invitert til å åpne attraksjonen RollOver for fornøyelsesparken, som samme år omsatte for 137 millioner kroner.

- Det er veldig viktig å ha gode relasjoner i forhold til næringspolitikken. Og Høybråten bor også lokalt og var en ekstra flott representant, sier Tusenfryds administrerende direktør, Linda A. Bernander Silseth, til NA24 Propaganda.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høybråten selv beskrev fornøyelsesparken med hemningsløs begeistring:

- Glede i hjertet og god helse. Det er Tusenfryd med på å gi alle dem som besøker parken hvert år. Stedet er en storleverandør av pur fyd og glede, skrøt ministeren til Se og Hør. Han var da helseminister.

Dagfinn Høybråten kommenterer saken gjennom rådgiver Geir Bakkevoll, fordi hans selv ikke var tilgjengelig for kommentar.

- Han (Høybråten) har aldri mottatt penger fra Se og Hør. Men han mottar fra tid til annen fribilletter, men da fra arrangører. Det har aldri vært betaling fra medias side, sier Bakkevoll.

Han kan bekrefte, etter å ha snakket med Høybråten, at han har fått gratis billetter til to sirkusforestillinger samt Tusenfryd.

Aldri mer?
Årsaken til at politikere på det absolutte topplan i Norge får beleilige gratisbilletter er åpenbar. De sørger for at mediene, og især Se og Hør, kommer med et kamera og kan presentere tilbudet.

- Dette skjedde det en del av tidligere. I 2007 skjer det kanskje ikke mer, om det blir en debatt om det, sier en kilde i det politiske miljø til NA24.

- Grep i egen Haga!
Nåværende kommunalminister Åslaug Haga stilte på Sirkus Arnardo i april 2004, mens hun da satt på Stortinget. På samme forestilling var flere av de virkelig store toppene i norsk politikk. Carl I. Hagen stilte med barnebarn, Erna Solberg stilte med mann og barn mens Thorvald Stoltenberg hadde tatt med barnebarna.

Det ble til en helside i Se og Hør under tittelen «Vi er alltid på godt parti». Det var ikke mulig for NA24 å nå Haga torsdag kveld, men hennes politiske rådgiver bekrefter at Haga ikke betalte for billettene selv.

- Haga mener å huske at Arnardo betalte billettene, sier rådgiver Magnhild Eia til NA 24.

Klikk på bildet for å forstørre.


Les NA24 i ettermiddag: Peprer politikerne med gaver.

Og få billetter gratis er mer regel enn unntak. Etter det NA24 har grunn til å tro, hadde ingen av notabilitetene på denne forestillingen betalt.

Haga er ikke helt ukjent med Se og Hør. Ukebladet klarte å overtale den tidligere diplomaten til å stille i en noe modifisert«hjemme hos»-reportasje. Se og Hør fikk riktig nok ikke komme innom de fire vegger, men kunne presentere saken: «Jeg tar grep i min egen hage.»

- Noen ganger går jeg, andre ganger ikke
Erna Solberg, partileder i Høyre, forteller til NA24 at hun til stadighet får invitasjoner til arrangementer.

- Noen ganger går jeg, andre ganger ikke

Erna Solberg om gratisbillettene

Invitasjonene kommer fra både statlig eide kulturforetak og private bedrifter som ønsker å invitere henne eller andre fra partiet hun leder til for eksempel åpninger.

- Noen ganger går jeg, andre ganger ikke, forteller Høyre-lederen, og kaller det en prioriteringssak. Kulturlivet inviterer systematisk, ifølge Solberg. Blant annet blir kulturkommiteen nærmest nedlesset av tilbud om å se forestillinger eller lignende.

Solberg trekker også parallellen med å delta på slike evenementer med å besøke bedrifter, noe stortingsrepresentanter gjør med jevne mellomrom.

- Men går det noen skiller mellom det som er akseptabelt og det som ikke er det?

- Det kommer an på hva du definerer som en kostbar gave. Om det er noe veldig verdifullt man får, sier Solberg som også trekker frem at det også er utslagsgivende om man har lyst eller ikke.

Vil ikke kommentere
Solberg vil ikke kommentere honoraret Carl I. Hagen mottok fra Se og Hør.

- Jeg synes ikke det er min jobb å kommentere det som ligger utenom politikken, sier Solberg, som påpeker at Hagen ikke har gjort noe ulovlig eller noe som er i strid med konstitusjonen.

Men Solberg understreker at hun selv ikke har mottatt en krone av Se og Hør eller andre medier for å stille opp, bortsett fra honorar fra NRK for å delta i Den store klassefesten. Hun har ikke tatt med seg klær fra photo-shoots eller mat og drikke. Da Solberg stilte opp på hyttetur med sin søster, stod de selv for vin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.