For snart seks år siden, i mai 2013, ble Høyre, Venstre, KrF og SV i Oslo enige om å gi et løft til den innvandrertette østkantbydelen Tøyen, etter at SV snudde og gikk med på å flytte Munchmuseet fra Tøyen til Bjørvika.

I avtalen, som ble skrevet under av alle partiene, lovet de blant annet å bygge et nytt badeland der Tøyenbadet ligger i dag. Badeanlegget skulle stå ferdig samtidig som åpningen av det nye museet.

Dette har imidlertid langt fra skjedd. Byggingen av det nye Munchmuseet nærmer seg nemlig slutten, og neste år åpner det omstridte Lambda-bygget for publikum. Men på Tøyen er alt som før.

- Jeg synes jo det er trist. Det går utover barna på Oslo øst, sier tidligere byråd og Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, til Nettavisen.

Se video av Tøyenbadet øverst i saken.

Les også: Ønsker å rive Tøyenbadet

- Ferdig samtidig

I Tøyen-avtalen står det tydelig når et nytt badeland skulle stå ferdig:

«Det etableres i kommunal regi et nytt badeland på Tøyen, med flere basseng og tilbud etter mønster av tilsvarende anlegg i Drammen og Risenga i Asker. Planarbeidet starter umiddelbart slik at anlegget om mulig er ferdig samtidig med åpning av nytt Munch-museum i 2017/2018».

Har du et tips om Oslo? Kontakt Nettavisens journalist Jørgen Berge.

Det påpekes dessuten at avtalepunktene skal gjennomføres:

«Avtalen forplikter de fire partiene til å stemme for og sikre gjennomføringen av alle elementer som inngår i denne avtalen».

Avtalen er skrevet under av nåværende Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV), Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg, Venstres tidligere gruppeleder, Toril Berge, og KrFs gruppeleder Erik Lunde.

Les også: Slik kan Tøyen bli

- Stemoderlig behandlet

Til tross for at badelandet skulle stått ferdig, er det rødgrønne byrådets plan nå at dagens badeanlegg skal rives i 2020, og at det nye Tøyenbadet først skal stå ferdig i 2023. Altså tre år etter at Munchmuseet har åpnet.

Her kan du lese hele Tøyen-avtalen:

Bjercke mener byrådet har skylda for forsinkelsen.

- Det er trist at Tøyen-delen i Munch/Tøyen-avtalen har blitt så stemoderlig behandlet etter at det rødgrønne byrådet tok over. Dette prosjektet ble veldig godt fulgt opp i den første fasen, og slikt tar tid, men det hadde ikke trengt å ta så lang tid, hevder han.

Han sier det skjedde mye på Tøyen de siste årene de borgerlige styrte.

- Vi begynte oppussingen av Tøyen Torg, fikk solgt kommunale boliger og Øyafestivalen og X-Games kom til Tøyen. Det var en veldig positiv drive på Tøyen, og etter det føler jeg det ikke har skjedd så mye, sier Bjercke.

Les også: Nå får Oslo tre nye bad

- Dårlig tilbud i flere år

Den tidligere kultur- og næringsbyråden frykter nå konsekvensene av et forsinket Tøyenbad.

- Konsekvensen er at det allerede dårlige badetilbudet til barn og unge i Oslo kommer til å være dårlig i mange år til. Det vi ønsket oss som var et løft for særlig barn og unge på Tøyen, med flerbrukshall, nytt bad og fritidsaktiviteter, men det følges ikke opp, sier han, og påpeker:

- Det ble fremstilt i ettertid at de borgerlige partiene fikk Munch og SV fikk Tøyen, men det er jo ikke sånn. Dette var noe alle ville.

Bjercke viser også til at hans byråd la fram en bademelding, med planer for oppussing av byens bad i årene framover.

- Og det har jo skjedd veldig lite, så det er stor avstand mellom ord og handling, sier han.

Les også: Tøyenbadet må stenge - igjen!

Byråd: - Skjønner skuffelsen

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), avfeier imidlertid kritikken fra Venstre. Hun mener det er det forrige byrådet som har ansvaret for at det nye Tøyenbadet ikke står ferdig.

- Hvorfor det borgerlige byrådet ikke gjorde mer for å få fremdrift på Tøyen kan ikke jeg svare for. Da jeg overtok ansvaret var ikke noe nytt bad prosjektert, påpeker Hansen overfor Nettavisen.

Hun viser til at det ikke forelå noen plan om hvor det nye badet skulle ligge, hvordan det skulle se ut eller hva det skulle inneholde.

- Vi har besluttet at Tøyenbadet skal ligge der dagens bad ligger, fordi da slipper vi å omregulere. En omreguleringsplan tar vanligvis to år, så ved å bestemme at det skal ligge der så har vi kuttet to år i tiden det tar å få bygget et nytt bad, sier byråden, og samtidig legger til:

- Det er estimert en byggetid på tre år. Hvis det badet skulle stått ferdig i 2017, så måtte det vært påbegynt i 2014. Hvordan vi skulle fått til det som overtok i 2015, er for meg komplett uforståelig.

Les også: - Håper det er fikset for godt

- Urealistisk tidsperspektiv

Hansen opplyser videre at det nye badet nå er ferdig prosjektert, og at planene er til ekstern kvalitetssikring.

- Det er også satt av midler i to runder, totalt over en milliard kroner, og den totale kostnadsrammen vil bli satt i løpet av våren. Byggestart blir i begynnelsen av 2020, sier hun.

- Men er ikke forsinkelsen et klart brudd på Tøyen-avtalen?

- Det er mange ting i disse vedtakene som ikke var realistiske da de ble fattet, både ferdigstillelse av Munchmuseet og derav også Tøyenbadet. Noen ønsket seg kanskje et bad innen få år, men tidsperspektivet var kanskje litt urealistisk, sier byråden.

- Forstår du at folk i Oslo er skuffet når et slik løfte brytes?

- Det skjønner jeg, og da tenker jeg at det er fryktelig synd at daværende byråd ikke gjorde mer for å få realisert det de lovet, sier Hansen.

Les også: Skal bruke 500 mill. på Oslo-gate - fjerner bilene

- Vil bli superfint

I Tøyen-avtalen står det også at det skal bygges et badeland tilsvarende Drammensbadet, som har totalt 9 basseng, fem innendørs og fire utendørs. Det vises også til Risenga badeland i Asker, som både har sklier, bølgebasseng, barnebasseng, varmtvannsbasseng og stupetårn.

Også dette er det nå sådd tvil om, hvorvidt det blir et badeland på Tøyen.

- Blir det et badeland på Tøyen?

- Det kommer til å bli mange basseng. Jeg mener dette er et badeland vel så bra som Drammensbadet som mange av oss reiser til. Det blir en stor økning i bassengkapasiteten sammenlignet med i dag, det blir sklier og et flott uteområde. For meg er det ikke viktig hva det kalles, men at vi får det vi trenger i Oslo, et tilbud som er attraktivt spesielt for barnefamilier i vår egen by, sier Hansen, og legger fornøyd til:

- Det kommer til å bli et superfint bad.

- Men Venstre mener dere har behandlet Tøyen-avtalen stemoderlig?

- Man kan godt komme med artige og tilspissede utspill, men et nytt bad på Tøyen bygges ikke ved tøff retorikk, svarer hun.

Les også: 97 personer på eksklusiv billettliste ved Operaen

Også anlegg på Økern

Men også på Økern, ikke langt fra Tøyenbadet, er det lenge vært planer om et badeland. Der skal Steen & Strøm bygge et nytt kjøpesenter, og badeanlegget skal etter planen ligge i tilknytning til senteret.

Oslo-byråden opplyser at det nye Tøyenbadet ikke påvirkes av dette.

- Vi har ikke skalert ned noe på Tøyen som følge det de planene, men det vi selvfølgelig gjør er å se totalen av de nye badene som kommer, sier Hansen.

Mens nye Tøyenbadet bygges skal Oslo kommune etablere et midlertidig badebasseng, også på Økern, et stålbadekar inne i en plasthall.

Tøyenbadet ble bygd i 1976, og består i dag av to innendørs basseng, tre utendørs basseng, stupetårn og vannsklie. Anlegget har blitt pusset opp flere ganger etter en rekke kostbare vannlekkasjer.

Les også: Vil bygge parkeringshus for elbiler ved rådhuset