*Nettavisen* Nyheter.

Politikernes moral

Enkelte mener mediene skal slutte å rote i politikernes privatliv. Andre mener vi ikke kan ha politikere som har trådt feil. Begge deler blir håpløst.

24.10.06 07:16

(NA24-KOMMENTAR): De siste ukene har spørsmål om politikernes private, spesielt i privatøkonomiske spørsmål, dominert mediebildet. I Sverige har den nye, borgerlige regjeringen mistet to statsråder, og flere har vært i faresonen. Det har vært en virvelvind av svarte dagmammaer og manglende TV-lisener, ispedd litt hasjrøyk.

Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt mener mediene gikk for langt.

I Norge har 43 stortingsrepresentanter innrømmet at de har betalt svart eller mottatt svart betaling.

Vanskelige saker
Det er flere vanskelige sider ved denne typen saker. For det første dreier det seg om sammenhengen mellom liv og lære. Det er ekstra ille hvis en politiker lurer seg unna skatter og avgifter, siden det er politikerne som bestemmer at andre borgere skal betale disse.

Klikk på bildet for å forstørre.

På den andre siden føler mange et ubehag ved denne grafsingen i saker som hver for seg er av begrenset betydning. Man kan spørre seg om hva slags politikere vi får hvis privatlivet skal endevendes på denne måten. Hvem ville kommet best ut av en granskning av privatlivet: Winston Churchill eller Adolf Hitler?

Mange faller ned på ett av to synspunkter: Enten mener man at mediene bør slutte med grafsingen og konsentrere seg om de viktige politiske sakene, eller så mener man at den som skal gjøre politisk karriere vær så god får holde sin sti ren.

Jeg mener begge synspunktene er håpløse.

Ny medieverden
Det første, at mediene skal slutte å granske politikernes privatøkonomi, er jeg både prinsipielt og praktisk uenig i. Prinsipielt, fordi jeg mener det er viktig at de folkevalgte blir utsatt for et kritisk lys og at det som finnes blir holdt frem og debattert. Det er kanskje vondt, men det er sunt – omtrent som tran. Alternativet er en kultur hvor alle går ut fra at alle jukser, men ingen snakker om det.

Dessuten er denne ideen praktisk umulig. For det første konkurrerer de tradisjonelle mediene hardt om nyheter, og man vet aldri på forhånd helt hvor stor en sak vil bli før den har rullet en stund. Watergate-skandalen som felte president Richard Nixon begynte som et ubetydelig innbrudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men enda viktigere er det at dagene mediebilde er helt ulikt det man hadde for fem eller ti år siden. Blogger og diskusjonsforumer lar seg ikke stanse selv om de tradisjonelle mediene, hypotetisk sett, skulle innføre selvsensur. For eksempel var det primært bloggeren Magnus Ljugkvist som stod for avsløringene da den svenske handelsministeren Maria Borelius gikk av.

Men heller ikke den andre ytterligheten, at alle politikere må være Blenda-hvite, har noe særlig for seg. Jeg er helt enig i at vi da ender opp med politikertyper som ikke er særlig tiltalende og neppe særlig dyktige heller.

Mediene bestemmer ikke
Det jeg synes mangler i debatten er det enkle faktum at det tross alt ikke er mediene som velger ut eller avsetter statsråder.

Når det gjelder valget av statsråder, må prosessen i forkant skjerpes. Det må være mulig for en som skal sette sammen en regjering å gå kandidatene tett på klingen og forlange svar på om det finnes grums som kan bli problematisk, uansett om det blir oppfattet som pirk. Så får man avgjøre om det er grunn til diskvalifikasjon og man er forberedt hvis det blir bråk.

Det må også gjøres klart at dersom en kandidat holder ting hemmelig for sjefen, blir det dårlig med ryggdekning hvis saken eksploderer.

Men er statsministeren gjort kjent med eventuelle feilskjær og har konkludert med at de ikke diskvalifiserer, så får man også sørge for å stå bak sine folk. Selvsagt er stormen ubehagelig, men er man forberedt og ærlig i sine svar, så går det faktisk ganske fort over.

Mediene vil fortsette å endevende politikernes privatøkonomi. Men politikerne trenger ikke å pakke sakene sine av den grunn.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Tull om lønnsforskjeller
Privat initiativ? Nei takk
Nytt høydepunkt fra matmafiaen
Strømmer til USA
Skattekutt - det er Sverige, det
Et land av «spekulanter»
Vi gir alt, alt for makta!
Matmafiaen slår tilbake
Fred er ei det beste
Kvinnehjerner inn, mannemuskler ut

Annonsebilag