Preget Valla ba om unnskyldning

- Jeg er veldig lei meg, sa Gerd-Liv Valla etter en vanskelig uke.

19.01.07 18:32

- Det har vært en belastning for LO. Det er jeg veldig lei meg for, sa Gerd-Liv Valla til NA24.

Valla tar selvkritikk og ber Ingunn Yssen om unnskyldning hvis hun har såret henne.

- Det har vært en svært krevende uke, sa Valla på pressekonferansen fredag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Skalv i stemmen
Det var en presset og preget Valla som stilte opp på Folkets hus. Sjelden har presseoppbudet vært større i en politisk sak.

Selv sa Valla at hun opplevde torsdag og fredag i forrige uke som veldig vanskelig, etter at Ingunn Yssen gikk ut med sin historie i mediene.

Valla var tydelig preget av alvoret i situasjonen, og skalv i stemmen under pressekonferansen.

Se pressekonferansen her.

Trykk på ansiktene for en nærmere presentasjon.

HTML EMBED

LES OGSÅ: Spillet rundt Valla

Tar selvkritkk
- Jeg ser i ettertid at pressekonferansen forrige torsdag kan oppleves som lite følsomt. Dette tar jeg selvkritkk på. Jeg innser at det som var tenkt som et forsvar overfor ting som kom uventet på, i stedet ble et angrep, sa Valla.

Hun beklaget at Ingunn Yssen har opplevd saken som sårende, men det var aldri Vallas intensjon, forklarte hun.

- Jeg vet at jeg er en krevende leder. Jeg stiller høye krav til meg selv og mine medarbeidere. Det er sånn vi oppnår resultater. Jeg er direkte og jeg kan sikkert oppleves som tøff.

Se pressekonferansen her.

Valla fortalte at det sterke engasjementet hun har som LO-leder, kan oppfattes som utilsiktet sterkt. Hun innser at spørsmålet om forholdet mellom liv og lære stilles sterkere til en LO-leder enn andre ledere.

LES MER: Alt om Valla-bråket

Ikke vurdert å trekke seg
- Har du vurdert å trekke seg som LO-leder?

- Jeg har sagt hele tiden at det som kom opp her i høst om gjenvalg i 2009, det har aldri vært i mine tanker. Når det gjelder å trekke meg som LO-leder, nei det har jeg ikke vurdert.

Det har hun heller ikke fått noen oppfordring til fra noen av forbundslederne.

Valla sier det er synd at LOs tillit er svekket etter denne saken, men har tro på at de som organisasjon, og hun som person, skal komme gjennom dette.

Løy ikke for Jagland
- Jeg har ikke tenkt å kommentere forhold som er ti år gamle. Med unntak av at jeg skal ha løyet overfor statsministerens kontor. Det er ikke korrekt. Jeg sitter her med det dokument som var grunnlag for samtalen med Thorbjørn Jagland, sa hun uten å ville kommentere den saken nøyere.

Valla ønsker ikke å offenliggjøre dokumentet, som angivelig skal bevise hennes kommunikasjon med SMK.

- Jeg kunne ha sagt mye om Justisdepartementet på den perioden, men dette er helt feil tidspunkt å gjøre det på. Utover at jeg selvfølgelig har diskutert skiftet av statssekretær med Thorbjørn Jagland.

- En belastning
- Personlig har jeg brukt mye tid på å bearbeide mine egne personlige reaksjoner, sa Valla på pressekonferansen.

For Valla har det vært viktig å drøfte denne saken med LOs tillitsvalgte. Valla vil be om at Arbeidstilsynet ser på hennes og LOs håndtering av saken om internasjonal sekretær Ingunn Yssen.

- Det er viktig for meg og for LO å få en uavhengig instans til å se på saken, sa hun videre.

Les også:Spillet rundt Valla
Full oversikt: Alt om Valla-bråket

- Trekke personlig lærdom
- Jeg har tenkt nøye igjennom den kritikken som den siste uken har vært rettet mot meg personlig. Det er ikke sikkert at jeg opplever den som korrekt, men det spiller ingen rolle i denne situasjonen, sa hun.

- Utfordringen er å være en tøff LO-leder og en omsorgsfull personalleder, sa hun.

For Valla har det viktigste vært å håndtere saken i LOs organer. Hun stilte seg åpen for hva som har skjedd, og hun har ikke tatt stilling til om hun kommer til å ta kontakt med Yssen personlig.

Krever unnskyldning
Sekretariatet i LO gir Gerd Liv Valla støtte til å fortsette som LO-leder. Hele sekretariatet, som består av LO-forbundenes ledere, støtter seg til unnskyldningen, og ønsker ikke at Valla trekker seg.

Det skal være flertall blant fylkeslederne om at Valla ikke bør være leder for valgkomiteen i partiet. Ifølge NTB kom det frem under telefonkonferansen statsministeren hadde med fylkeslederne fredag ettermiddag.

Hard dragkamp
Valla gikk tidligere i dag ut i Dagsavisen med en unnskyldning til de som føler seg dårlig behandlet av henne. Men Valla gikk ikke langt.

Politisk redaktør i TV 2, Stein Kåre Kristiansen, mener det har vært en hard dragkamp om formuleringene.

- Jeg vil anta at Valla ikke har ønsket å gå veldig langt, sier han.

Når det gjelder Justisdepartementet ønsker ikke Valla å gå detaljert inn i de anklagene som har kommet fra hennes tidligere statssekretærer, som gikk av etter en konflikt.

Se pressekonferansen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.