*Nettavisen* Nyheter.

Privat og skummel

Foto: Holm, Morten (Scanpix)

KrF vil ødelegge for private barnehager.

(NA24-KOMMENTAR): Med jevne mellomrom klarer journalister å avdekke at en del private barnehager går med overskudd (o, gru!) og at noen av dem til og med betaler utbytte (o, dobbeltgru!).

Aftenposten har avslørt denne skandalen opptil flere ganger, senest onsdag. Avisen følger opp med å intervjue KrFs May-Helen Molvær Grimstad, som leder Stortingets familie- og kulturkomité.

- Offentlige midler skal komme barna til gode, og det er viktig å sikre at midlene som bevilges, går til det formålet de skal. Vi mener derfor det vil være klokt å ha en utbyttebegrensning for private barnehager, sier Molvær Grimstad, som vil ha dette inn i regjeringens foreslåtte endringer i barnehageloven.

Ifølge Aftenposten ser hun for seg en løsning som for eksempel kan være basert på modellen fra privatskoleloven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avisen skriver at denne loven er «svært streng når det gjelder å ta ut utbytte». Men den er ikke bare streng. Utbytte er forbudt. Det samme er alle andre former for overskuddsoverføringer til eiere eller nærstående, også etter at bedriften er nedlagt.

Nedside uten oppside
Det er mulig dette kommer som en overraskelse på journalister og stortingsrepresentanter, men retten til utbytte er faktisk helt grunnleggende for den som starter og eier en kommersiell bedrift, i stedet for å være arbeidstager. Man investerer penger, tid og krefter. En gang i fremtiden kan man, hvis man er heldig og dyktig, ta ut sin belønning som utbytte.

I praksis er det ikke mange private barnehager som har økonomi til å betale utbytte av betydning, blant annet fordi de har fått mindre støtte enn de kommunale. Men noen har drevet så lenge, så godt og i så stor skala, at det har avleiret seg millionoverskudd.

KrFs forslag innebærer at denne oppsiden skal nappes vekk fra barnehagegründerne, som ikke skal kunne disponere midlene de selv eier. De skal formodentlig få lov til å sitte igjen med nedsiden og problemene hvis det går dårlig.

Man skal ha sittet svært lenge på Stortinget for ikke å se at dette kommer til å kveste den private delen av barnehagesektoren. Her stiller KrF seg på samme side som Fagforbundet, som også vil bli kvitt de private barnehagene ved å sette bom for utbytte.

Mistenkeliggjøring
Ved å trekke frem en håndfull personer som etter mange år er blitt rike på å drive barnehager i Norge, og spe på med en og annen konkursrytter, mistenkeliggjør media og politikere en bransje som for det aller meste består av små bedrifter som jobber hardt og ærlig for å overleve, og som de siste årene har skapt flertallet av nye barnehageplasser.

Småbarnsforeldre bør merke seg at KrF nå vil innføre en modell som bidrar til at det knapt finnes private skoler i Norge. Til sammenligning er nesten halvparten av barnehageplassene private. Enn så lenge.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Tullete streik slutt
Oljeanalytikerne i Frp
Hegnars børsbom
Myter om innvandring
Bling-Blings tapte år

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag