*Nettavisen* Nyheter.

Pusekatt-forsvaret

Foto: (TV 2)

Neste gang en bedriftsleder beskyldes for mobbing og dårlig arbeidsmiljø, vet vi hva svaret blir: - Jeg er ingen pusekatt.

11.01.07 21:08

(NA24-KOMMENTAR): Det blir selvsagt sprengstoff når Ingunn Yssen via VG sier opp fra LO i all offentlighet og beskylder LO-leder Gerd-Liv Valla for en mobbekampanje og sper på med beskrivelser av en organisasjon preget av frykt, sladring og kontroll.

Blir virkelig gravide arbeidstagere i LO møtt med en kald skulder? Blir medarbeiderne skjelt ut i offentlighet, for eksempel når lederen har fått feil flybillett? Er det virkelig et slikt arbeidsmiljø hos den som fremstiller seg som arbeidsfolks mektigste forsvarer? Det er ikke rart mange fikk morgenkaffen i halsen av VGs oppslag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Løse tråder
Det er imidlertid mange løse tråder i saken. Gerd-Liv Valla slo hardt tilbake, men uten egentlig å tilbakevise særlig mange av eksemplene og påstandene. Valla sa imidlertid at hun ikke hadde vært «skuffet» over at Yssen var blitt gravid, men over at hun, som sjef, ikke hadde fått beskjed tidligere.

Se hele pressekonferansen på TV 2 Sumo

Det er vanskelig å vite nøyaktig hva som ble sagt i slike sammenhenger og hva meningen var. Hukommelse er ingen presis vitenskap.

I Yssens oppsigelsesbrev fremgår det også at konflikten ikke bare har dreid seg om Valla som person, men også om Yssens plass i organisasjonen, hvem som skulle ha ulike styreverv og så videre. Dette er valg som ledere stadig vekk må ta, og det vil gjerne være noen som føler at valgene er feil eller urettferdige.

Man kan også stille spørsmål ved Yssens fremgangsmåte. Det er sjelden vare å skrive detaljerte oppsigelsesbrev som blir publisert i Norges største avis. Spesielt når man likevel ikke vil gå til rettssak, slik at de mange uklarhetene kunne blitt belyst og forhåpentligvis avklart. Det er lett å mistenke at dette dreier seg om en intern maktkamp i LO og Arbeiderpartiet.

I glasshus
Når det er sagt, fremstår det ganske tydelig at Valla ikke stiller i eliteklassen når det gjelder folkeskikk. Yssen nevner så mange episoder, til dels med vitner, at det virker usannsynlig at hun skal ha diktet fritt, slik Valla egentlig beskylder henne for når hun sier at det som er kommet frem ikke har rot i virkeligheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

De fleste forstår at en pusekatt ikke blir LO-leder, at man i en stresset hverdag med knallhardt press, kan si uoverveide ting og ikke alltid har tid til å være så omsorgsfull som man ideelt sett burde. Ingen leder av noe format vil med hånden på hjertet kunne si at vedkommende alltid har behandlet sine ansatte rettferdig, korrekt og med passende innlevelse. Den perfekte leder finnes bare i ledelseslitteraturen.

Men hvis Yssen, som er LO-organisert, hadde kommet med sin rapport fra en privat bedrift, kan man være hundre prosent sikker på at LO hadde tatt hennes beskrivelse for god fisk og ikke spart på kruttet i sine utspill mot psykopatiske sjefer uten sans for arbeidslivets spilleregler.

I fremtiden vil det vanskelig skje uten at tilhørerne i sitt hode hører lyden av singlende glasshus.

Og det blir bekvemt for sjefene å ty til Valla-forsvaret: - Jeg sitter ikke her og er en pusekatt.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

En varslet nedtur
Hva er det Bøhler vil?
En rein bløff
Uff, nå går det bra igjen
Er Fredriksen et monster?
«Allo, allo, it’s the French resistance»
Bankenes «rådgivning»
Lykkelig som rik?
Det koker – gi gass!
Fire fantastiske år

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.