RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ramin-Osmundsen går ikke av

Sist oppdatert:
Barne- og likestillingsministeren tar selvkritikk. Men opposisjonen har ingen tillit til statsråden.

Justisdepartementets lovavdeling mener at statsråd Manuela Ramin-Osmundsen ikke var inhabil ved ansettelsen av barneombud Ida Hjort Kraby.

Dette skal etter det NTB erfarer være konklusjon i en vurdering som Lovavdelingen foretok onsdag, etter å ha fått opplysninger fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) om relasjonene mellom Ramin-Osmundsen og nyutnevnt barneombud Ida Hjort Kraby.

Les Lovavdelingens vurdering her.

Jens Stoltenberg sier på en pressekonferanse i kveld at Ramin-Osmundsen blir sittende som statsråd på grunnlag av konklusjonen fra justisdepartementets lovavdeling.

- Jeg er glad for at lovavdelingen enstemmig i at Manuela Ramin-Osmundsen var habil i ansettelsesprosessen. Jeg er glad for at jeg skal fortsette å jobbe med Ramin-Osmundsen, sier Jens Stoltenberg på pressekonferansen.

Han sier også at hun har politisk tillit:

- Manuela Ramin-Osmundsen har min fulle tillit, sier Stoltenberg.

Lovavdelingens vurdering er at de ikke var venner, og statsministeren forsikrer om at prosedyrene har blitt fulgt.

- De har hatt et bekjentskap, men de er ikke nære venner. Vi har habilitetsregler til å sikre oss mot å komme i dobbeltposisjon. Disse reglene har vi fulgt. Dersom de hadde vært nære venner, hadde det vært et problem. Men lovavdelingens vurdering var at de ikke var venner, sier Stoltenberg.

Statsministeren opplyser også om at Ramin-Osmundsen helt fra starten av, da denne saken kom opp til diskusjon, har fortalt om sitt bekjentskap med Ramin-Osmundsen.

Tar selvkritikk
Manuela Ramin-Osmundsen er glad for konklusjonen og for at hun har statsministerens tillit, men tar selvkritikk.

- Det har blitt foretatt en grundig gjennomgang. Jeg har etter beste evne redegjort for min kontakt med Ida Hjort Kraby. En slik gjennomgang skulle jeg allerede har foretatt da mediene begynte å spørre om de enkelte hendelsene, og det tar jeg selvkritikk på, sier Ramin-Osmundsen på pressekonferansen.

Hun uttrykker også glede over å få lov til å fortsette å jobbe med Ida Hjort Kraby.

Det var forrige fredag Kraby ble utnevnt som nytt barneombud, men det tok ikke lang tid før det ble kjent at Ramin-Osmundsen og Kraby var bekjente.

Statsråd Manuela Ramin-Osmundsen besluttet i går å be Lovavdelingen i Justisdepartementet vurdere hennes habilitet i forhold til tilsetting av barneombud. BLD sendte tirsdag et brev til Justisdepartementet hvor Ramin-Osmundsen redgjorde for den kontakten hun har hatt med Kraby i private sammenhenger. I brevet forteller statsråden at de to har vært på fest hos hverandre, deltatt i samme nettverk og besøkt hverandre i Paris og Lofoten. Onsdag sendte hun et nytt brev til Justisdepartementet, med supplerende informasjon.

- Politisk inhabil
Carl I. Hagen mener at Ramin-Osmundsen har vært politisk inhabil.

- Spørsmålet har ikke vært om hun har vært juridisk inhabil, men politisk. Det at det plutselig etter utlysningsteksten ble vektlagt jus, er lite troverdig.

- Og nå som statsministeren sier han har fått en liste, hvorfor har nye ting kommet dag for dag, presset fram av pressen? I går sendte hun et brev, minste en uke for sent, men da glemte hun en rekke ting, som hun da måtte sende i et supplerende brev etter at nye sammenkomster ble avdekket i pressen. Da er tilliten rent politisk, og ikke juridisk, borte, sier Hagen til TV 2.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil nå behandle brevet på ordinær måte, før de vet om de vil åpne sak.

- Men mye tyder på at vi gjør det, sier Hagen.

- Fremstår som løgner
En av de som har gått kraftigst ut mot Ramin-Osmundsen er Venstre-leder Lars Sponheim.

Justisdepartementets vurdering om at barne- og likestillingsministeren ikke var inhabil da Ida Hjort Kraby ble utnevnt til Barneombud, gjør ikke kritikken mildere.

Han står fast ved at Ramin-Osmundsen framstår som en løgner.

- Dette var ikke overraskende. Mitt utgangspunkt er at hun ikke har snakket sant. Jeg hørte henne svare for seg i går. Så viste det seg at hun ikke har snakket sant. I stedet for å fortelle sannheten, må det nå trekkes ut av henne. Det kom fram i ettermiddag da hun hadde sendt en supplementerende brev til Justisdepartementet, sier Sponheim til Nettavisen.

Ikke overrasket
Sponheim er heller ikke overrasket da det blir klart på pressekonferanse onsdag at Ramin-Osmundssen fortsetter som statsråd.

- Det som derimot er veldig overraskende, er at hun ikke har snakket sant før nå, sier Sponheim.

- Ramin-Osmundsen kommer med selvkritikk i dag på hvordan hun har håndtert denne saken. Var dette nok?

- Det er ikke min tillit hun skal ha, men statsministerens tillit, sier Sponheim, som tror barneministeren vil få det tøft når hun fortsetter i jobben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere