RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rammer økonomien hardt

Britisk økonomi er så dominert av finanssektoren at børsuroen kan slå hardt ut.

Få land er like avhengig av finanssektoren som Storbritannia. Derfor kan kreditt- og børsuroen ramme landet ekstra hardt.

NA24 - din næringslivsavis

Totalt jobber rundt en million mennesker finanssektoren, av en befolkning på 60 millioner. Kanskje ikke så mange. Men når du tenker på at finanssektoren, og sektorer som livnærer seg av den, genererer rundt en tredjedel av brutto nasjonalprodukt (BNP), er det klart at britisk økonomi er avhengig av denne sektoren.

Utgjør en tredjedel
Ifølge The Guardian utgjør finanssektoren en større andel av økonomien i Storbritannia enn i noe annet G8-land. Londons «økonomiske bakland» er alt for lite, ifølge den britiske avisen. I USA er tilsvarende tall en femtedel av BNP.

City, Londons finansdistrikt, skaper stadig flere superrike. Men City gjør også Storbritannia stadig mer avhengig av rikdommen til noen få ansatte i en avansert del av økonomien. Ifølge beregninger konsulentselskapet Experian har gjort for avisen, utgjør finanssektoren rundt to tredjedeler av hovedstadens inntekter og utgjør en større del av økonomien enn i de fleste andre G8-land.

Ifølge Richard Lambert, generaldirektør i Storbritannias svar på NHO, bidrar finansdistriktet til rundt en femtedel av all selskapsskatt i fjor.

Vil slå hard ut
Hva skjer så når markedene stuper? spør avisen. Svaret ble gitt for noen måneder siden, av visesentralbanksjef Sir John Gieve. Enhver finansiell krise vil være viktig, ikke bare på grunn av de direkte effektene den vil ha på kjernemarkedene, men på grunn av effekten den vil ha på økonomien i sin helhet. Storbritannia har blitt mer utsatt for svingninger i verdens finansmarkeder.

Finansuroen vil også ha sitt å si for bonusutbetalinger i verdens femte største økonomi. Det kan samtidig føre til et fall i Londons oppblåste eiendomsmarked, som i stor grad har blitt dratt opp av salget av superdyre luksusboliger.

Les mer: Bonusfesten er over

Det vil slå det siste benet under byens eiendomsmarked og boligprisene vil kunne falle i resten av økonomien. De ferskeste tallene fra Londons eiendomsmarked viser da også et fall i prisene på 0,1 prosent. I resten av landet steg prisene kun med 0,6 prosent den siste måneden. Det er fjerde måned på rad med vekst under en prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere