RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rapper de vannet vårt?

Sist oppdatert:
Hvor relevant er situasjonen for hundre år siden for dagens kraftdebatt?

(NA24-KOMMENTAR): Hjemfall, altså at staten overtar private kraftverk etter et gitt antall år, har vært en hellig ku i norsk politikk i nær hundre år, siden ordningen ble innført i 1909.

Etter EFTA-dommen som fastslår at Norge ikke kan diskriminere private vannkrafteiere i forhold til offentlige, har det vært mye snørr og tårer i den nasjonalistiske leir. Skal utlendinger, kanskje endog russere, kinesere eller arabere, kunne komme hit og tilrane seg selve arvesølvet? Blant dem som ser mørkt på fremmedkulturelle kraftverkeiere er Kåre Willoch i Aftenposten i går.

Ingen ser ut til å legge vekt på at Norge og det norske kraftmarkedet har endret seg en smule siden årene etter unionsoppløsningen. Norge har i motsetning til i 1909 mer enn nok kapital til å beholde kontrollen over kraftressursene hvis det blir ansett som fornuftig. Dessuten opererer kraftleverandørene nå som kommersielle aktører i et integrert nordisk kraftmarked.

Det EFTA-dommen sier er at Norge godt kan ha hjemfall, men da må dette også omfatte kommunale og fylkeskommunale kraftverk. I dag eier kommuner og fylkeskommuner rundt 42 prosent av produksjonskapasiteten, mens Statkraft har 45 prosent. Private har rundt 12 prosent.

Enten må det innføres hjemfall for de kommunale og fylkeskommunale kraftverkene, slik at disse også til sist tilfaller staten, eller så må ordningen fjernes også for de private. I begge tilfeller kan resultatet bli at kommuner og fylkeskommuner velger å selge kraftverk, fordi det ikke lenger er gunstigere for dem enn for private å eie kraftverk.

Hva er problemet?
Resultatet kan godt bli at staten kjøper opp alt. Men om så skulle skje at noen kraftverk ble solgt til private, og endog til utlendinger - hva er så galt med det?

Vannkraftverk lar seg nødvendigvis ikke flagge ut. Utlendingene tar neppe med seg vannet og reiser sin vei. Og de slutter neppe å levere strøm, siden det er selve poenget med investeringen. Verkene ligger der de ligger, og staten står fritt til å ilegge dem harde skatter og rammebetingelser.

Men hvorfor skal vi gi fra oss evigvarende pengemaskiner? Ja, vannkraftverk er lønnsomme. Men for det første er det ingen som tvinger dagens eiere til å selge. Det blir ingen salg til utlendinger med mindre dagens eiere finner ut at de har bedre anvendelser for kapitalen enn å være kraftverkseiere.

For det andre vil selvsagt salgssummen reflektere forventningene til fremtidig inntjening. Og med store mengder kapital både på private og offentlige hender i Norge, er det all grunn til å tro at utlendinger må strekke seg høyt i pris for å vinne frem med et eventuelt bud. Faktisk må man regne med at de betaler så mye at pengemaskinene ikke er mer lønnsomme enn de må være.

Så hevder enkelte at sikkerhet er et argument mot utenlandske eiere. Men norske myndigheter kan jo stille nøyaktig de samme krav til utenlandsk eide verk som til norske. Myndighetene stiller jo strenge sikkerhetskrav også til andre livsviktige bransjer med private aktører, for eksempel luftfart.

Hva med Statkraft?
Og hvis man nå mener at det er prinsipielt galt at utlendinger eier vannkraft, hvorfor er det ingen som protesterer mot Statkrafts utenlandske investeringer? Hvorfor er det helligbrøde med et lite innslag av utenlandske eiere av norske vannkraftverk, mens Statkraft har 23 vannkraftverk i Sverige og Finland og arbeider med prosjekter i andre land?

Den største faren i det norske kraftmarkedet er vel heller en ytterligere styrking av Statkrafts markedsmakt, ikke en og annen utenlandsk investering i vannkraftverk som blir liggende der de er og produserer strøm som før.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Hvor kul er Hitler?
Kamp mot flaskevannet
Sigøynere og snillisme
Stoltenbergs tullemål
Papirmølle i fattige land
Boligkjøp er gambling
Filialland fullt av hovedkontorer
Flere velger flat skatt
Sentralbank slakter garantert sparing

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere