Raser etter «piggdekk-lureri»

Bergenserne har alle piggene ute etter at byrådet onsdag vedtok å avskaffe piggdekkgebyret.

09.11.06 11:08

(iBergen.no) : Enten betale piggdekkgebyr på 1200 kroner i året de neste 3-4 årene, eller bytte inn piggdekkene. Det har vært regnestykket til tusenvis av bergensere etter at kommunen innførte piggdekkgebyret 1.november. Men i dag ble det klart at det blir bare gebyrer på piggdekk dette året. Ikke rart at folk raser.

- Vi har hatt en del sinte telefoner. Det er kanskje ikke så rart når folk og ikke minst mange eldre som helst ville kjørt på piggdekk, har følt seg presset til å levere inn nesten helt nye piggdekk. For dekkene kan de ikke få igjen nå - de er kassert. Jeg skjønner at folk føler seg lurt, sier daglig leder på Dekk og Felgspesialisten i Kanalveien, Steinar Solberg til iBergen.no.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Ellingsen

Svindyre dekk på bosset
Solberg forteller at folk har kommet med svindyre piggdekk som de vil kaste i stedet for å betale gebyret.

- Vi har snakket en del kunder fra å kaste dekkene side. Vi hadde en som var inne med et 17 tommers dekksett til 10.000 kroner som han ville kaste. Jeg klarte å snakke ham fra det og heller overtale han til å kjøpe oblat. Det tror jeg han er glad for i dag, sier Solberg som mener situasjonen som nå er oppstått rett og slett er ressurssløseri.

- Det er en skatt vi er pålagt – det er ikke lengre miljø, sier Solberg til iBergen.no.

Tomt for dekk
Det har vært fullt kjør hos dekkforhandlerne de siste ukene og det har også vært problemer med levering av piggfrie dekk i de minste dimensjonene. Grunnen er at de store dekkforhandlerne bestiller inn til lageret i juni.

- Og så kommer kommunen med dette piggdekk-gebyret i september. Hadde vi visst hva som skulle skje så hadde vi selvsagt bestilt inn flere piggfrie og færre piggdekk, sier Steinar Solberg.

- Ikke lureri
Høyres gruppeleder, Hilde Onarheim, sier til iBergen.no at målet med piggdekkavgiften var å få 80 prosent av bilistene til å kjøre piggfritt. Det målet ser ut til å bli nådd allerede i januar .

- Dermed ser vi ingen grunn til å belaste bilistene med denne avgiften lenger enn nødvendig, sier hun.

- Forstår du at mange bilister som har kvittet seg med piggdekkene nå føler seg lurt?
- Nei, jeg føler ikke at de er blitt lurt i det hele tatt. Luftkvaliteten i Bergen var så dårlig at noe måtte gjøres. Dette var et engangstiltak som har hatt bra effekt. Jeg håper de som har skiftet til piggfrie vinterdekk opplever at det har vært et positivt skifte, sier Onarheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.