RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser mot Gabrielsen

Sist oppdatert:
SV og Sp krever at helseministeren sørger for at vi ikke får oppleve flere legionella-tragedier.

Stortingsrepresentantene Ola D. Gløtvold (Sp) og Olav Gunnar Ballo (SV) krever at Ansgar Gabrielsen (H) sørger for å registrere og kontrollere kjøletårn i Norge.

TV 2 Nettavisen avslørte mandag at 250 kjøletårn i Norge inneholder legionella-bakterien. Det finnes ingen klare regler for hvordan disse skal kontrolleres.

Ballo har sendt et brev til helseminister Ansgar Gabrielsen med spørsmål om hva han vil gjøre med krisen i Fredrikstad og hvordan han vil unngå flere legionella-katastrofer i framtiden.

- Folkehelseinstituttet har ment at det er unødvendig at kommunen skal ha et oppfølgende ansvar for forebygging. Men jeg mener at vi må skjerpe rutinene slik at kommunene må ha ansvar for å finne smittekilder og foreta fysiske inspeksjoner, sier SVs helsepolitiske talsmann til TV 2 Nettavisen.

Sjekker restauranter
Ballo mener at det bør bli like naturlig for kommunene å sjekke kjøletårn som å sjekke restauranter og matvarediskene i butikkene.

- Kommunenes kontroll fungerer godt når det gjelder for eksempel restauranter. Og de sjekker matvaredisker for å blant annet hindre salmonella. De som driver anleggene som kan føre til legionellasmitte, må vite at de risikerer stegning hvis de ikke følger reglene.

Selv om Ballo er oppbrakt, laster han ikke kommunene for å ikke ha fulgt opp kontrollen med smittekilder for legionella.

- Retningslinjene har vært for uklare. Vi må dessuten gi forebygging av smitte som fagfelt et løft gjennom statsbudsjettet. Det nytter ikke å si at det koster for mye penger. Det er jo tiltakene når slike katastrofer bryter ut som virkelig koster.

- Meget alvorlig
Ola D. Gløtvold, som sitter i sosialkomiteen for Sp, er også oppbrakt over at kontrollen med smittekilder for legionella ikke er blitt bedre siden smittekatastrofen i Stavanger i 2001.

- Situasjonen er meget alvorlig. Helsemyndighetene må helt klart ta tak i dette på en annen måte enn det som er gjort, sier han.

Gløtvold krever følgende:

¿ Helsemyndighetene registrerer hvor smittekilden i Fredrikstad er.

¿ De stiller med tilstrekkelig beredskap og ressurser til å møte krisen nå.

¿ Myndighetene må sørge for en registrering og kontroll av smittekilder.

¿ Forskningen på smittekilder må intensiveres.

¿ De som ikke følger opp forskriftene må stilles til ansvar.

Gabrielsen reiser til Østfold tirsdag ettermidag og skal blant annet ha møter med ordføreren i Sarpsborg, Jan Olaf Engsmyr, og ordføreren i Fredrikstad, Ole Haabeth.

Tirsdag morgen var fem personer døde og 93 personer innlagt på Sykehuset Østfold HF med mistanke om legionella. Ennå vet ikke helsemyndighetene hva som er smittekilden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere