*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot gasskraft-innstilling

Industriutvalget anbefaler næringsminister Børge Brende (H) å bygge flere gasskraftverk. - Bakstreversk, svarer Natur og Ungdom, som mener Norge da vil gå glipp av muligheten til å bli verdensledende på miljø.

02.02.05 17:07

Utvalget har vurdert framtidsutsiktene for norsk industri og leverte tirsdag sin innstilling til næringsminister Børge Brende (H).

Der kommer de med en rekke anbefalinger for hvordan industriens stilling skal styrkes. Utvalget foreslår blant annet økt satsing på kunnskapsbasert utvikling, og mener at forskningen i fremtiden må bli mer næringsrettet. I kjølvannet av innstillingen, har LO allerede vært ute med krav om en mer aktiv industrioppfølging.

Fokus på gasskraft
Industriutvalget fastslår også at gasskraft er et sentralt bidrag for å sikre industrien tilgang til elektrisitet og stabil kraftforsyning i årene som kommer.

Et flertall av utvalgets medlemmer går inn for at det tildeles flere konsesjoner til nye gasskraftprosjekter innenfor rammen av Norges internasjonale klimaforpliktelser, melder NTB.

Mindretall med miljøkrav
Flertallet består av representanter fra Høyre, Ap, Frp, NHO og LO.

Et mindretall, bestående av representanter fra Venstre, KrF og SV, forutsetter at eventuelle konsesjoner kun gis til såkalte forurensingsfrie gasskraftverk med CO2-håndtering.

Utvalgets flertall går også inn for statlig støtte til bygging av gassrørledninger dersom det viser å være samfunnsøkonomisk lønnsomt.

- Bakstrebersk
- Det offentlige utvalget som skulle komme med råd om den fremtidige nærings- og industripolitikken har dessverre glemt å se fremover, kommenterer leder Ane Hansdatter Kismul i Natur og Ungdom.

Kismul mener utvalget har foreslått å legge ut på det hun anser for å være en «stø kurs mot farlige klimaendringer»-

- Det gammeldagse gasskraftmaset fra utvalget har en klang fra forrige århundre, sier Kismul. Natur og Ungdom-lederen viser til FNs klimaforhandlinger, som i 2005 skal handle om hvilke klimaforpliktelser de ulike landene skal ha etter 2012.

- Industriutvalget ser ikke ut til å ta høyde for at det i framtiden vil komme nye og strengere klimaforpliktelser. Dersom man ikke lager en industripolitikk som ligger i forkant av miljøkravene vil kostnadene ved å innføre miljøtiltakene senere bli større enn nødvendig, understreker Kismul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag