Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Raser mot milliardgave til Røkke & co

Foto: Scanpix
Senterpartiet raser mot fiskeriminister Svein Ludvigsen (Høyre) sitt forslag om å gi redere fiskekvoter til evig tid.

- Ludvigsen vil dele ut gratis verdipapirer til redere som Kjell Inge Røkke. Forslaget vil føre til en sterk eiendomskonsentrasjon, sier stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen til TV 2 Nettavisen.

Havfiskeflåten hatt hittil hatt mulighet til å slå sammen forskjellige fiskekvoter til ett fartøy. Hensikten har vært å få færre båter. Muligheten har vært begrenset til 13 og 18 år, kvotene har så blitt tilbakeført til fellesskapet. Dette vil Ludvigsen nå endre på.

- Vi ser at større og større båter blir samlet på færre og færre hender. Det får konsekvenser for bosetningen langs kysten, sier Enoksen som sitter i Stortingets næringskomité.

Kjemper om milliarder
Det er ikke småfisk konflikten om fiskekvoter handler om. Kvotene har en verdi på flere titalls milliarder kroner, omregnet i fangsverdi.

- Forslaget er fullstendig uakseptabelt for Senterpartiet. Ingen enkeltpersoner eller enkeltselskaper kan gis evigvarende eksklusive rettigheter til vederlagsfritt høste av disse ressursene mens andre stenges ute fra å delta i fisket, sier Enoksen.

Han mener at forslaget er det samme som at myndighetene skulle gi bort vasskraft til private for evig tid.

- Det tilsvarer at regjeringen skulle gi bort olje- og gassressursene til noen få private aktører på evig tid, eller dele ut vannkraften gratis inn i evigheten.

Krever stortingsbehandling

Enoksen er også oppbrakt over at Ludvigsen ikke er sikker på om han vil la Stortinget uttale seg om saken.

- Frp har antydet at de kan komme til å gi regjeringen støtte. Da kan Ludvigsen iverksette forslaget ganske fort, sier Enoksen som mener at forslaget er i strid med Stortingets intensjoner.

- En enstemmig næringskomité fastslo i 1999 «at fiskeressursene tilhører det norske folk, i fellesskap. Det er derfor i utgangspunktet ingen enkeltpersoner eller enkeltselskaper som kan gis evigvarende eksklusive rettigheter til vederlagsfritt å høste av og tjene på disse ressursene, mens andre stenges ut fra å tjene på fisket,» sier Enoksen.

Varsler omkamp
Han varsler at Sp ikke vil gi seg i denne saken.

- Dersom regjeringen presser gjennom forslaget, vil saken være den første Senterpartiet vil reversere i en sentrum - venstre regjering, sier han.

Forslaget har vært ute på høring og høringsfristen gikk ut 1. februar.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!