*Nettavisen* Nyheter.

Raser mot pinlig røykepraksis

Mens de ansatte på Nordlandssykehuset i Bodø risikerer sparken ved røyking, blir det nå satt opp røykestasjoner på St. Olavs Hospital i Trondheim. - Bekymringsfullt og pinlig.

17.02.05 13:28

Det sier professor Olav A. Haugen ved NTNU til TV 2 Nettavisen.

Han savner en helhetlig plan for hvordan norske sykehus skal håndheve røykeloven - og ikke minst hvordan man skal sanksjonere den.

- Det jeg savner er litt konsekvent holdning fra både egen administrasjon på St. Olavs og generelt fra sykehuseiere og ledelsen på sykehusene her i landet. Det har vært og er åpenbart stor forskjell på det motet de har villet utvise og de ressurser de har satt inn på å håndheve røykeforbudet. Her på bruket er ressursinnsatsen begrenset og man ser gjennom fingeren med overtredelser, sier Haugen.

Torsdag ble det kjent at man på St. Olavs Hospital i Trondheim skal sette ut røykestasjoner inne på sykehuset.

Årsaken er at det har vist seg umulig å håndheve røykeforbudet utenfor hovedinngangen.

Torsdag ble det også kjent at vaktene på Nordlandssykehuset i Bodø fra nå av skal notere navnet på ansatte som blir tatt i å røyke i arbeidstiden.

De som blir tatt tre ganger risikerer å bli oppsagt .

Leder i arbeidsmiljøutvalget og tillitsvalgt for sykepleierne, Rune Holm, sier til Avisa Nordland at det er stor enighet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om denne saken.

- Det er ikke noe omstridt og vi har ikke fått noen reaksjoner på dette. Det er bare media som er interessert i dette med røyking på sykehuset, sier Holm.

I september i fjor ble det også kjent at man ved Hammerfest sykehus vurderte å ta i bruk prikkbelastning i kampen mot røyking.

Professor Haugen sier de to sakene er et typisk eksempel på hvor forskjellige røykeloven håndteres rundt om på sykehusene.

- Situasjonen her på St. Olavs er bekymringsfull og pinlig. Vi har egentlig håndtert dette halvhjertet. En ting er de ansatte, en annen ting er de pårørende og oppegående pasienter. Men adgangen til vårt eget hus er grisete og gjør adkomsten ganske utrivelig, sier Haugen.

I en rapport offentliggjort av Haugen i 2002, kom det frem at bare 59 av 78 sykehus i landet var røykfrie. Allerede i 1995 var det fastsatt som mål at alle sykehus i landet skulle være røykfrie.

Den samme undersøkelsen viste at det på 48 av landets 81 sykehus fortsatt ble solgt sigaretter.

- Radiumhospitalet i Oslo har for eksempel et forbud mot ansatte som røyker i arbeidstiden i arbeidstøy. Jeg vet ikke hvor godt dette fungerer. Men skal det være et forbud må det være klare sanksjoner hvis det skal bli tatt alvorlig. Er det forbud, så er det forbud.

- Helsemyndighetene har vært klare - at det ikke er noe som hjemler røykepauser i arbeidstiden - folk som farter inn og ut stjeler av arbeidsgivers arbeidstid. Man burde ha vært mer bevisste på dette punktet. En annen ting er at leger og helsepersonell bør være rollemodeller og la vær å røyke på jobb. Alle sykehus burde vært helt røykfrie – det burde ikke være slik at man ikke skulle tolerere røyk, verken innenfor eller utenfor, sier Haugen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.