RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rasmus Hansson tordner mot Jarle Aabøs MDG-liste

Rasmus Hansson har lite til overs for informasjonsrådgiver Jarle Aabøs liste med 30 påstander om MDGs politikk.
Rasmus Hansson har lite til overs for informasjonsrådgiver Jarle Aabøs liste med 30 påstander om MDGs politikk.
Sist oppdatert:
- Løgn og forbannet dikt, mener Hansson.

Lørdag publiserte PR-rådgiver Jarle Aabø, i Aabø og Co, en liste med 30 påstander om Miljøpartiet De Grønnes politikk, på sin blogg. Disse punktene mener han vil være grunnen til at partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson, i likhet med trollet, «vil sprekke så fort solen står opp». 

Les bloggen her: 30 grunner til at miljøpartiet sprekker

Blogginnlegget har engasjert leserne, og har i skrivende stund blitt delt over 4200 ganger på Facebook. Nærmere 20.000 sidevisninger har det blitt på innlegget, der også debatten går varmt i kommentarfeltet. 

Denne listen fikk Rasmus Hansson til å komme med en kraftsalve mot Aabø på Twitter, hvor han kalte listen hans et «oppkok av løgn og forbannet dikt» .

Nesderst i saken kan du lese Rasmus Hanssons redigerte versjon av Aabøs liste.

Til Nettavisen sier Hansson at det kan være svært skadelig å spre usannheter om et parti i en valgkampinnspurt, og at Aabø burde vite bedre.

- Jarle Aabø er en erfaren pressemann. Vi må anta at han vet hva han driver med, sier Hansson.

Fyller ikke landet med vindmøller

Blant punktene han reagerer mest på punkt 5, hvor Aabø skriver at Miljøpartiet De Grønne vil fylle hele landet med vindmøller.

- Det viser at han slenger ut påstander fullstendig uten hensyn til hva vi faktisk sier. Vi er meget tydelige på behovet for å kombinere utbygging av fornybar energi med en helhetlig plan for natur, kraftbehov og utslippskutt. I programmet vårt står det slett ikke at vi skal fylle hele Norge med vindmøller, og lokalt har vi vært motstandere av flere prosjekter vi ikke mener tar tilstrekkelig hensyn til naturvernet, sier Hansson.

- Hentet ut av tåka

Aabø mener han har satt punktene på spissen, og at de sett i lys av dette ikke er uriktige. At dette kun er punkter satt på spissen, er Hansson helt uenig i.

- Direkte feilaktige påstander og gjengivelser er ikke å sette ting på spissen. Det er å si ting som er feil. Vi får saklig og interessant kritikk fra mange hold og det er godt grunnlag for konstruktiv debatt. Men påstander som er hentet ut av tåka gir ikke grunnlag for noe som helst, uttaler Hannson til Nettavisen.

At Aabø kaller ham og partiet et troll som vil sprekke i sola, tar han med knusende ro.

- Sola skinner på De Grønne akkurat nå, og vi sprekker ikke, forsikrer han, og legger til at oppslutningen om politikken deres øker tydelig etter hvert som folk blir bedre kjent med den.

Aabø: - Listene er like

Jarle Aabø mener derimot ikke at han har skrevet noe som er feil.

- Jeg har fremstilt de 30 punktene fra Miljøpartiet De Grønnes partiprogram i en journalistisk tabloidisert form, slik VG, Dagbladet og Nettavisen gjør hver eneste dag, sier han.

Hansson og Miljøpartiet De Grønne har redigert Aabøs liste, og i denne redigerte versjonen står det også at flere av punktene stemmer. Det velger Aabø å ta som et tegn på at Hansson ikke lenger mener listen hans er løgn og dikt.

- Han har jo ment at hele lista var feil. Det står det ikke her, sier han.

Han mener dessuten at begge listene, både hans opprinnelige og Miljøpartiet De Grønnes redigerte versjon, er like.

- Forskjellen er at Hansson velger andre ord og at han legger til, og forklarer med vanlig politisk retorikk, hva han mener. Men jeg er ikke politiker, sier han. 


Her er Hanssons svar på Jarle Aabøs liste, punkt for punkt.

1) Stenge ned den norske oljeproduksjonen

Usant. Vi ønsker planmessig utfasing over 20 år som en del av det grønne skiftet i norsk økonomi – Norge må få nye bein å stå på nå, før alle jobbene og inntektene i olja har forsvunnet.

2) Stenge Finansdepartementet

Usant. Alle regjeringer i Norge endrer på strukturen på departementene. Vi vil gi Finansdepartementet flere oppgaver og et nytt navn, ikke stenge. Fra programmet: “Omgjøre Finansdepartementet til et Bærekraftdepartement (BKD) med overordnet myndighet til å samordne slik at alle sektorer trekker i bærekraftig retning.

3) Skaffe flere flyktninger til Norge

Sant. Fra programmet: “Arbeide for en human asylpolitikk i tråd med FNs råd. Politikken må legge vekt på våre folkerettslige forpliktelser og ta hensyn til grunnleggende menneskerettigheter, inkludert FNs barnekonven-

sjon.

4) Billig strøm til et lavt nivå, skyhøy strømregning deretter.

Delvis sant. Fra programmet: “Prøve ut et toprissystem på strøm til husholdninger, der forbruk ut over et visst nivå per person i husstanden blir pålagt vesentlig høyere avgift enn i dag.

5) Fylle hele Norge med vindmøller

Usant. Fra programmet: “Satse sterkere på utbygging av vindkraft til havs, der utbygging ikke er i konflikt med fiskerier og naturmangfold.

6) Nedlegge atomreaktoren i Halden.

Sant. Reaktoren i Halden er gammel og utrygg, en samlet miljøbevegelse i Norge vil legge den ned.

7) Forby biler med bensin- og dieselmotor

Usant. Import er ikke det samme som bruk. Fra programmet: "Forby import av nye biler med ren bensin- og dieseldrift fra og med 2015." Hybridbiler har bensin/diesel-motor, men rammes ikke.

8) Innføre en flyseteavgift på kr 600 på fly i Sør-Norge og til utlandet.

Nesten sant. Fullstendig punkt: “Innføre en flyseteavgift på kr 600 på flygninger på hovedstrekninger innen Sør-Norge og til utlandet.”

9) Stenge taxfreebutikkene

Sant. Taxfree er usosial bruk av skattepenger som belønner flyreiser. Mange politikere og økonomer har sagt seg enige med oss her.

10) Legge ned kjøpesentre

Usant. Fra programmet: “Håndheve forbudet mot nye bilbaserte kjøpesentra, samt stimulere kommunene til å bygge om deler av eksisterende kjøpesentre til boliger og flytte spesialbutikker tilbake til sentrumsområdene.”

11) Tvinge frem bilfrie byer

Usant. Vi vil ha byer hvor mennesker og grøntarealer prioriteres foran bilen. Det betyr verken fullstendig bilfrie byer eller udemokratiske prosesser.

12) Strenge straffer mot tomgangskjøring

Usant. Fra programmet: “Håndheve forbudet mot tomgangskjøring strengere.”

13) Verne 10 prosent av all produktiv skog

Sant. Skogen har ca halvparten av rødlistetruede arter og fungerer som viktig karbonlager. En samlet norsk miljøbevegelse er enige i at 10% må vernes.

14) Stanse ny veibygging

Delvis sant. Vi vil stanse kapasitetsutbygging av veinettet, og prioritere veiinvestering med miljø- og sikkerhetshensyn, samt mer penger til kollektivtilbudet.

15) Legge ned alle norske gruver

Usant. Programmet vårt slår fast at vi vil regulere norsk gruvedrift strengere, altså ikke legge den ned: “Arbeide internasjonalt for regulering av uttaket av mineralressurser […] gjennom bruk av kildeskatt. Satsene skal fastsettes overnasjonalt i FN-regi, mens inntektene kommer opphavslandene og lokalsamfunn til gode.”

16) Forby plastposer

Usant. Vi vil arbeide for et forbud mot handleposer av ikke-nedbrytbar plast, for å forhinde at miljøgifter hoper seg opp i naturen.

17) Totalvern av bondens åker (Innføre totalforbud mot nedbygging av matjord.)

Sant. Fordi det er viktig å øke norsk selvforsyning vil vi innføre totalforbud mot nedbygging av matjord, med unntak for særlig tungtveiende nasjonale samfunnsinteresser eller behov på gården.

18) Tvinge folk til å ikke spise kjøtt

Usant. Vi ønsker å redusere kjøttforbruket gjennom tiltak som for eksempel å gi mindre penger til kjøttreklame, få bedre vegetariske alternativer i offentlige kantiner, men vi skal ikke tvinge noen til å ikke spise kjøtt.

19) Forby pelskåper

Usant. Vi vil ikke ta i fra noen deres pelskåper, men avvikle pelsdyrnæringen og jobbe for et forbud mot import av pels.

20) Åpne for hamp-bønder

Sant. Industriell hamp er en nyttevekst som har blitt dyrket i Norge fra uminnelige tider. Den gir ingen rus, men kan brukes til en rekke nyttige produkter som tau, klær og fôr.

21) Forby kunstgjødsel og jakt på sel og hval

Kunstgjødsel: Usant. Vi ønsker kun et forbud mot bruk av kunstgjødsel i skogbruk som ønsker miljøsertifisering. Jakt på sel og hval: Sant.

22) Lage statlige ”hjem” for hjemløse dyr

Delvis sant. Vi ønsker å etablere statlige sentre for hjemløse dyr, som skal jobbe med omplassering og informasjonsarbeid for dyrs velferd.

23) Legge til rette for Bondens marked

Sant. Hva så?

24) Forby finansvirksomhet uten påviselig samfunnsnytte, som hedgefond og shortsalg av verdipapirer og valuta.

Sant. Vi er nødt til å finne gode måter å sikre kapitalinnsprøyting til næringslivet, men det finnes finansprodukter som gjør mer skade enn nytte.

25) Avgift på aksjehandel

Sant. Vi foreslår en avgift på 0,1 % på aksjer og obligasjoner i vårt alternative statsbudsjett, som Frankrike har innført.

26) Mindre skattefradrag for personer og økt formueskatt

Usant. Vi har foreslått økt bunnfradrag både i inntekts- og formueskatt, som gir skattelette for de med inntekt under ca 560 000, pluss at vi øker bunnfradrag til formuesskatten fra 1,2 til 1,5 millioner.

27) Nærmest fjerne rentefradraget på selvangivelsen

Usant. Vi har satt en grense på 40 G (3,6 millioner), det er urimelig at staten skal stimulere til å ta opp så mye gjeld som mulig.

28) Tvinge folk til å dele bil

Usant. Fra programmet: “Stimulere til etablering av bildelingsordninger.”

29) Mer sex i skolen

Tja? Vi ønsker å gi barn en best mulig forutsetning for å møte virkeligheten. Fra programmet: “styrke seksualundervisningen i skolen, blant annet med mer fokus på voldtekt og andre seksuelle overgrep som et ledd i forebygging”

30) Alle offentlige institusjoner som har matservering må servere minst 50 prosent økologisk mat innen 2017.

Sant. Økologisk matproduksjon er bedre for varig fruktbarhet i jorda, rent vann, naturmangfold, dyrevelferd og lokal mattrygghet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere