- Oslo er ikke bare en by for Oslo-borgere, men en hovedstad og et knutepunkt for hele landet. Det er blitt en festning mot biler og besøkende.

Det sier Ivar Odnes, samferdselspolitisk talsperson i Sp, til VG. Odnes reagerer på at trafikken inn til Oslo oppleves som «ugjennomtrengelig og lite gjestfri» på grunn av politikerne i Oslo og Akershus sin bruk av bomtakster og parkerings-hindringer.

Odnes mener summen av disse avgiftene utgjør en belastning som blir for stor for både «folk flest» og transportører, og mener dette bør løftes opp på et høyere politisk nivå enn byrådet i Oslo.

- Hul retorikk

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), mener Odnes sitt utspill er «pinlig».

«Både Ivar Odnes (Sp) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) støtter massive bompenger på norske landeveier. Samtidig som de angriper hovedstaden stemmer de for å flå bilister som ikke har noe annet alternativ enn å kjøre sin egen bil,» skriver Johansen på Facebook, og fortsetter:

«Det blir ekstra pinlig at Odnes kaller hovedstaden en festning når han selv har stemt for bomringen rundt Oslo i Stortinget. Nå må folk rundt i landet se at den aggressive retorikken Senterpartiet og Fremskrittspartiet FrP driver mot Oslo er hul. De opptrer som «landeveisrøvere» på landsbygda, samtidig som de forsøker å skjule seg bak angrep på hovedstaden vår.»

Nettavisen har bedt byrådsleder Raymond Johansen kommentere sitt utspill ytterligere og han har svart følgende:

- Jeg har ingen kommentar utover det jeg har skrevet i Facebook-oppdateringen, men vil utfordre Odnes på følgende:

* Hvorfor han stemte for bomringen rundt Oslo hvis han og Sp egentlig er i mot?

* Om han mener 590,- tur/retur Vågå er en helt greit pris, mens 44,- for å kjøre inn til Oslo er helt urimelig?

* Hvordan Odnes mener man skal sikre en forsvarlig luftkvalitet for Oslo unger?

Gunnar Stavrum: Har æren for høye bompenger