RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Røde flagg og roser ved Reiulf Steens båre

SISTE REIS: Kisten til Reiulf Steen bæres ut fra Samfunnsalen.
SISTE REIS: Kisten til Reiulf Steen bæres ut fra Samfunnsalen. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Tvisynet og det varme hjertelaget sto sentralt da familie, venner og partikamerater tok farvel med Reiulf Steen i Oslo Arbeidersamfund onsdag.

- Du var ikke noe maktmenneske. Du var først og fremst et søkende, samlende og engasjerende menneske. Du var ikke noe maktmenneske. Og dette holdt på å ødelegge deg i de posisjoner du tok på deg, sa Robert Steen ved farens båre.

Den eldste av Reiulf Steens fire sønner beskrev en varm og kjærlig, men også distré og ikke alltid nærværende pappa. En belest og kunnskapsrik mann med en sammensatt historie og et liv merket av den tid han vokste inn i og selv fikk prege.

Les også: Gro: - En inspirerende personlighet

- Du ble kvernet mellom politiske mastodonter som Einar Gerhardsen og Haakon Lie, sa Robert Steen

Se flere bilder nederst i saken.

- Jeg er veldig lei meg i dag. Reiulf betydde så mye for veldig mange mennesker, sa tidligere LO-leder Yngve Hågensen til NTB.

Reiulf Steens båre i Samfunnsalen til Oslo Arbeiderparti onsdag.


- Troende tviler
Eldstesønnen slo fast at faren var en troende tviler, en mann som sjelden var skråsikker og nettopp derfor var en så givende samtalepartner for så mange mennesker.

- Om jeg skulle dø i morgen, så ville jeg være fornøyd. Denne refleksjonen som var sann og oppriktig fra din side, gjør det lett å stå her å uttrykke det som er en floskel. Vi er ikke her for å sørge over en som er død, men å glede oss over et liv, en som turte å leve.

Gamle og unge profiler fra alle deler av arbeiderbevegelsen var til stede under bisettelsen i den ærverdige samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfund. Utenfor var en rød flaggborg oppstilt, inne var det pyntet med røde faner, hvite stearinlys og en mengde røde roser.

- I denne salen holdt Reiulf Steen noen av sine viktigste taler, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Jeg er veldig lei meg i dag, sier Ynge Hågensen. Den tidligere LO-lederen deltok i bisettelsen og minnestunden for arbeiderpartiveteran Reiulf Steen i Samfunnsalen til Oslo Arbeiderparti.


Les også: Reiulf Steen er død

Bukket
Støre bukket dypt ved Steens båre og slo fast at Arbeiderpartiet har mistet en av sine største.

- Reiulf Steens historie er en del av fortellingen om Norge. Han ble født inn i et klassedelt samfunn. Hjemme på Hurum lå arbeiderboligene nede på sletta, mens direktøren tronet øverst i åsen, sa Støre.

Også Støre trakk fram Steens tvisyn, men dvelte samtidig ved hans visjonære holdning, det internasjonale perspektivet og kjærligheten til Chile og Sør-Amerika.

- Han hadde beina i norsk jord og ansiktet vendt utover, som Martin Tranmæl sa. Hans solidaritet med de svakeste var uten grenser. Han var en søkende intellektuell som raust delte sin tro og tvil med andre, sa Støre.

- Reiulf Steen ble valgt til leder i Arbeiderpartiet på det landsmøtet som også valgte vår første kvinnelige nestleder, i 1975. Jeg hadde kjent ham siden ungdomsårene som student, da vi stiftet Arbeiderpartiets Studentlag, og vi hadde et nært og godt samarbeid gjennom flere år, sa tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til Nettavisen, via sin rådgiver Jon Mørland, etter Steens dødsfall.

Tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg beskrev Steen som en stor tenker.

- Han var en stor tenker og en stor taler. Han var internasjonalt orientert, men også en hverdagspolitiker, som gjennom sitt arbeid i Steen-komiteen la grunnlaget for den videregående skolen vi har i dag, sa Stoltenberg til NTB.

Mange hadde møtt opp for å ta farvel med den gamle Arbeiderparti-kjempen Reiulf Steen.


Ungdommen
I salen med Steens store familie og vennekrets, satt nåværende Ap-profiler side om side med partikamerater fra årene han selv var aktiv i politikken. AUF var selvsagt også godt representert. Reiulf Steen hadde et stort hjerte for ungdommen i partiet og var selv æresmedlem av organisasjonen.

- Reiulf var en av de sjeldne. Han var et menneske med store ideer og et brennende engasjement. Han var og vil for alltid være vårt forbilde, sa AUF-leder Eskil Pedersen i sin tale.

Steen var selv ikke kristen, og minnehøytideligheten bar i stedet preg av hans livsvarige forhold til arbeiderbevegelsen. Ole Paus sang flere av sine vakreste sanger, men det ble selvsagt også allsang slik tradisjonen er i Arbeiderpartiet.

- Reiulf Steen var en helstøpt politiker. En internasjonalist som alltid lengtet hjem. Jeg minnes ham også som varm, kjærlig og distré familiemann, sier partisekretær Raymond Johansen til NTB. Han er gift med en av døtrene til Steens enke Inés Vargas.

Den tidligere partilederen, statsråden og forfatteren Reiulf Steen døde 5. juni. Han ble 80 år gammel. (©NTB)

Fakta om Reiulf Steens liv og innsats

* Født 16. august 1933 i Hurum. Død 5. juni 2014.

* Vokste opp i et typisk arbeiderhjem. Uten utdannelse utover folkeskolen innledet han karrieren som fabrikkarbeider, fortsatte som journalist og politiker. Beskrevet som en stor analytisk begavelse og en gudbenådet taler. Forfatter av flere bøker.

* Steen tilhørte venstresiden i Arbeiderpartiet og tok alt som 25-åring plass i sentralstyret. I 1965 ble han nestleder og i årene 1975-1981 partileder, men han ble aldri statsministerkandidat. Partiuroligheter og helseproblemer ført til hans avgang.

* Reiulf Steen var åpen om sine depresjoner og alkoholproblemer, som satte ham kraftig tilbake i avgjørende år. Like fullt spilte han en stor rolle for moderniseringen av Arbeiderpartiet og bidro sterkt til å holde partiet samlet etter EF-striden i 1972.

* Steen har vært samferdselsminister og handelsminister og var innvalgt på Stortinget fra 1977 til 1992, deretter Norges ambassadør til Chile fram 1992.

* De siste årene var Steen preget av Parkinsons sykdom.

(Kilde: NTB)

Flere bilder fra bisettelsen her:

Jonas Gahr Støre, Thorvald Stoltenberg og Jens Stoltenberg etter bisettelsen og minnestunden for Reiulf Steen i Samfunnsalen Oslo Arbeidersamfund onsdag.


Familie, venner og partikamerater tok farvel med Reiulf Steen i Oslo Arbeidersamfund onsdag.


Ole Paus spiller under Reiulf Steens bisettelse.


AUF-leder Eskil Pedersen taler i Reiulf Steens bisettelse i Samfunnsalen i Oslo Arbeidersamfund onsdag.

Folk som ville hedre Reifulf Steen ankommer Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfunn.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere