RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Marit Hommedal (Scanpix)

Rødt kan få makt

Sist oppdatert:
Det nye partiet Rødt kan få avgjørende innflytelse på ordførervalget i flere kommuner viser TV 2s kommunebarometer for mai.

Både Arbeiderpartiet, SV og Rødt går frem, mens Høyre og sentrumspartiene går tilbake på målingen som er laget av TNS Gallup for TV 2.

Historisk tall
Partiet Rødt får en oppslutning på 3,5 prosent, det er en fremgang på 0,8 prosentpoeng fra midt i april.

- Rødt er jo en samling av flere, men blant annet en fortsettelse av RV og jeg kan ikke huske at RV har hatt en så stor oppslutning på en landsomfattende meningsmåling, sier partileder Torstein Dahle til TV 2 Nyhetene.

TV 2 Sumo: Se hele innslaget her

Et slikt valgresultat vil i følge beregninger TV 2 har gjort gi Rødt representanter i alle store kommuner, og den viktige vippeposisjonen i Oslo. Dermed kan de få makt til å sette sitt preg på politikken.

- For oss vil det viktige være å få gjennomslag for viktige saker i bystyret i Oslo, og i en slik situasjon ville vi hatt gode muligheter til å få det. Det vil aldri være aktuelt å støtte et Frp-byråd uansett, sier Dahle.

Opp for Ap og SV
Arbeiderpartiet kan notere seg for en fremgang med 2,2 prosentpoeng til 30,5 prosent på kommunevalgbarometeret. Det er svakere enn da de samme velgerne ble spurt om hva de ville stemme dersom det var Stortingsvalg.

Sosialistisk Venstreparti kan også notere en fremgang med 2,3 prosentpoeng til 11,3 prosent. Bakgrunnstallene viser at noen flere av SVs velgere fra 2005 ville ha stemt på partiet, samtidig som de henter flere tidligere hjemmesittere og velgere som ikke hadde stemmerett ved forrige valg enn de gjorde på målingen TNS Gallup laget i midten av april.

Dødt løp
Stillingskrigen mellom blokkene er også denne gangen svært jevn, men samlet styrker venstresiden seg og kan notere seg for 50,4 prosent, og har dermed fått et lite overtak på partiene på høyresiden.

I sentrum går alle de tre partiene tilbake. Mest rammer dette Kristelig Folkeparti som ender på 5,3 prosent, en tilbakegang på hele 2,4 prosentpoeng fra forrige kommunevalgbarometer. Partiet mister igjen flere tidligere velgere til Fremskrittspartiet.

Også Senterpartiet får 5,3 prosents oppslutning, som er en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng, mens Venstre ender på 4,3 prosent en tilbakegang på 0,3 prosentpoeng.

Frp slår Høyre
Fremskrittspartiet som er det eneste av partiene som ennå ikke har hatt landsmøte kan notere seg for en fremgang på 0,8 prosentpoeng til 20,8 prosent. Dermed øker de avstanden til Høyre som med en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng bare kan notere seg for en oppslutning på 17 prosent. Det er bak Erna Solbergs egne målsetning om et like godt kommunevalg som for fire år siden, da partiet fikk 18,1 prosent av velgerne.

- Jeg tror folk flest enten de bor i Oslo, på vestlandet eller nordland er opptatt av at de skal få en bedre hverdag, sier Frp-formann Siv Jensen.

Advarer mot Mao
Siv Jensen er svært tilfreds med å ha flere velgere i ryggen enn Erna Solberg også på kommunevalgbarometeret til TV 2, men slett ikke like tilfreds med at det nye partiet Rødt kan komme på vippen i hovedstaden.

- Når man har Mao og en rekke andre som sine store ideologiske forbilder så tror jeg folk bør lese litt grundigere hva dette dreier seg om, sier Siv Jensen til TV 2 Nyhetene.

Leder for Rødt, Torstein Dahle mener de vil bruke en eventuell vippeposisjon til å få gjennomslag for sin politikk både i hovedstaden og mange andre kommuner.

- Vi hestehandler ikke med våre viktige saker, men vi vil bruke en slik situasjon til å få gjennomslag for dem, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere