RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Redd for norsk valgfusk

Det er for lett å jukse ved norske valg. Nå skjerpes reglene når du avgir stemme.

Kommunal- og regionaldepartementet vil kreve at alle som stemmer ved norske valg, skal ha med seg id-papirer når de går til stemmeurnene.

I et høringsutkast om forslag til endringer i valgloven heter det at «velger som er ukjent for stemmetaker, skal legitimere seg», skriver Vårt Land.

Helsingforskomiteen var blant dem som reagerte på norsk stemmepraksis ved valg etter å hatt valgobservatører i Norge under valget. Det kom også kritikk fra ulik hold i hele landet om folk som fikk stemme uten legitimasjon.

Departementet skriver at de ikke kan se bort i fra at det før eller senere vil komme forsøk på valgfusk.

Vakllforsker Bernt Aadal mener de nye reglene er en naturlig utvikling.

– Svært mange av oss, meg selv inkludert, har vel aldri blitt avkrevd legitimasjon. Det er mye mer slurv i valgmaskineriet enn folk tror. Det er stort og komplisert, svarer Aardal til avisa.

Pass eller førerkort anses i dag som sikker legitimasjon. Men departementet vil gjøre et unntak for folk som ikke har noe ID-kort. De kan få identiteten sin bekreftet av en annen person over 18 år, som selv viser legitimasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere